CHARLES DE COSTER.

Chris van de Poel bezorgde een nieuwe vertaling van een nog te weinig gelezen meesterwerk uit de vorige eeuw, “De legende van Ulenspiegel” van Charles de Coster. Zoals Hendrik Conscience het Vlaamse verleden romantiseerde ten behoeve van de Vlaamse beweging (en zijn eigen succes), zo greep De Coster de zestiende-eeuwse avonturen van Thyl Ulenspiegel aan om zijn eigen tijd een spiegel voor te houden. De “fratsen” van Thyl zijn het vehikel voor zijn ideeën over liberalisme, vooruitgangsgeloof en antiklerikalisme. De zeer “Vlaamse” vertaling is even eigenzinnig als adequaat (Houtekiet/De Prom, 990 fr.).

VROUWEN (1).

De vrouwelijke seksuele vrijheidsdrang is niet zeer manvriendelijk. Toch niet in de “erotische verhalen voor vrouwen” die Anne Wesseling verzamelde in “Brandend zand”. De veertien verhalen in deze seizoensgebonden bundel verheerlijken de vakantieliefde, die onverwacht komt aanwaaien en nergens toe verplicht (Prometheus, 395 fr.).

HARRY MULISCH.

Voor een prestigieuze Duitse lezingenreeks schreef de Nederlandse schrijver Harry Mulisch een rede die nu in een brochure is verschenen als “Het zevende land”. Mulisch gaat erin op zoek naar wat voor hem “het eigen land” (het thema van de lezingenreeks) zou kunnen zijn, waarbij hij zich tracht te profileren als de supreme kosmopoliet (De Bezige Bij, 450 fr.).

LITERATUURGESCHIEDENIS.

Onder redactie van M.A. Schenkeveld-van der Dussen verscheen in 1993 “Nederlandse literatuur, een geschiedenis”. Het boek vertelt negen eeuwen literatuurgeschiedenis als een aaneenrijging van 150 “momenten”, data waarop iets significants gebeurde. Het uitgangspunt is origineel, maar ook betwist, omwille van het gebrek aan samenhang. De auteurs wilden geen Groot Verhaal vertellen, gingen niet uit van een globale visie of interpretatie, maar beperkten zich, tot een aaneenrijging van 150 – overigens vaak informatieve – verhalen. Dit boek verscheen nu ook in een goedkope editie (Contact, 990 fr.).

VROUWEN (2).

De Amerikaanse Shere Hite, die al meerdere boeken over (vrouwelijke) seksualiteit schreef, onderzoekt in haar nieuwe boek “Hoe vrouwen vrouwen zien” de relaties tussen vrouwen onderling. Ze pleit ervoor om de rivaliteit te vervangen door solidariteit, onbevangenheid en affectie, met als moraliserende uitsmijters: “volg uw hart” en “baseer uw leven op de liefde”. Een emo-boekje (Anthos, 690 fr.).

M.R.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content