PIET PAALTJENS.

François HaverSchmidt zou van de mysterieuze student Piet Paaltjens een stapel gedichten hebben gekregen. Natuurlijk was Paaltjens een dichterlijke, wat frivoler afsplitsing van hemzelf. Diens “Snikken en grimlachjes” (1867) bevat rijmende “poëzie uit den studententijd” vol spot en zelfspot, nu opnieuw uitgegeven in een verzorgde, door Rob Nieuwenhuys geannoteerde editie (Salamander Klassiek, 350 fr.).

IRVINE WELSH.

“Trainspotting” van de jonge Schotse schrijver Irvine Welsh is in een pocketuitgave verschenen. Welsh beschikt over een lange literaire adem; hij beschrijft met vaart en met een humor die de bitterheid draaglijker maar ook zichtbaarder maakt, het deprimerende bestaan van Schotse junks die in een desolate omgeving voortdurend op zoek zijn naar kicks. De tekst is gelardeerd met het f*-woord, dat ook in de Nederlandse vertaling is blijven staan (Singel, 300 fr.).

JAMES ELLROY.

De oorspronkelijke titel van de roman “White jazz” contrasteert fel met de Nederlandse versie: “Zwartboek L.A.”. Deze roman van James Ellroy is het vervolg op “L.A. Confidential”, vertaald als “Strikt vertrouwelijk”. In dit harde, zeer noir geschreven boek over corruptie bij de politie van Los Angeles in de jaren ’50, bestaan geen helden en mogen de protagonisten al blij zijn dat ze het er levend afbrengen. Een beklijvende leeservaring (Archipel, 999 fr.).

BEGIJNHOVEN.

Met haar wetenschappelijk opgezette (en fraai uitgegeven) boek “Het besloten hof” wil Monika Triest de begijnen uit hun kwezelachtige clichés halen. Hun geschiedenis in de Zuidelijke Nederlanden begint in de 12de eeuw en kende een hoogtepunt in de 17de, 18de eeuw. Triest schetst hen als leden van assertieve en dynamische vrouwengemeenschappen met een eigen, sociaal bewogen spiritualiteit (Van Halewijck, 798 fr.).

DUTROUX.

Aan de vele boeken over “de dramatische gebeurtenissen” voegen de radiojournalisten Mike De Mulder en Mark Morren nu hun “De zaak-Dutroux van A tot Z” toe. Het stelt vooral de politionele en juridische behandeling van de zaak-Dutroux (maar ook van de zaak- Derochette) in de kijker. Het boek vat samen wat al bekend is, maar gaat daar helaas weinig kritisch mee om. Het mist vooral een kritische vraagstelling en een originele invalshoek (Icarus, 695 fr.).

M.R.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content