Kolonisten van bij ons, sinds 1451.

INFO : Patrick Maselis, ‘Van de Azoren tot de Zuidpool’, Roularta Books, 420 pag., euro 37,5. Op 27 november (10.00-18.00) stelt Maselis in Kasteel Rumbeke (Moorseelsesteenweg 2, Roeselare) stukken uit de Belgische koloniale geschiedenis uit de periode 1451 – 1916 tentoon. Gratis toegang.

In de 15e eeuw emigreerden zoveel Vlamingen naar de Azoren dat ‘Vlaem- sche eilanden’ de tweede naam werd van de Portugese archipel. Een eeuw later waren 60 procent van de buitenlandse zakenlui op de Canarische Eilanden Vlamingen. In de 17e eeuw kocht Pierre Minuit uit Ohain (Waals-Brabant) het eiland Manhattan van de Mohawk-indianen en stichtten Waalse protestanten er Neuf Avesnes, de voorloper van New York. Een nakomeling van een pioniersfamilie uit onze contreien, Delannoye du Champ des Roses, bracht het onder een vernederlandste naam tot president van de Verenigde Staten: Franklin Delano Roosevelt.

De Oostendse en Aziatische Compagnie richtte in de 18e eeuw kolonies op in Indië. De Brabander Charles de Thierry riep zich in Nieuw-Zeeland uit tot koning. In de 19e eeuw verscheepte de Compagnie Belge de Colonisation (van onder meer Félix graaf de Mérode) honderden kolonisten naar Santo Tomas de Guatemala. Een afstammeling van hen, Oscar Berger, is de huidige president van Guatemala.

Belgische kolonisatiepogingen – al dan niet gesteund door koning Leo-pold I – mislukten in Nieuw-Zeeland, Guatemala, Brazilië en Guinea. Die van 1882 in het Argentijnse Villaguay werd echter een succesverhaal. De meeste Vlamingen verdienden er op hun 1600 hectare gratis land in zeven jaar evenveel als in een hele loopbaan in België. Hun nazaten hebben er nog altijd de Belgische nationaliteit en een eigen postnummer (3244 Colonia Belga).

Tegen welke sociaal-politieke achtergrond gebeurde dat alles? Wie nam het initiatief en wie waren de kolonisten uit onze gewesten? Bedrijfsleider Patrick Maselis vertelt het allemaal in Van de Azoren tot de Zuidpool, dat straks in de winkel ligt. Een kanjer van 3 kilogram, groot formaat, uitbundig geïllustreerd met kaarten, fo- to’s, lijsten, historische documenten en vooral brieven. Maselis is een verwoede verzamelaar van poststukken met historische waarde. Onder meer vanuit de kennis uit de postgeschiedenis benadert hij Congo, Ruanda-Urundi en Lado-Méridi – een stuk door Leopold II in Sudan veroverd privé-bezit, bijna twee keer zo groot als België, dat op het eind van diens leven (1907, Méridi) en na diens dood (1910, Lado) naar Groot-Brittannië ging.

F.V.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content