Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

De stemming van de aandeelhouders van Fortis over de deal met BNP Paribas is nog maar eens verdaagd. Tot eind april. Voor de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs (VFB) hoeven we er al lang niet meer over te schrijven.

Voorzitter Paul Huy- brechts van de VFB kan het aan de telefoon nauwelijks verbergen: de Fortissaga komt hem de strot uit. Niet alleen omdat ze zo stroef verloopt en steeds dieper wegzakt in juridisch drijfzand, maar vooral omdat het Fortisaandeel al lang niets meer te maken heeft met wat fatsoenlijke beleggingsclubs doen: ‘Fortis Holding kan met de beste wil van de wereld niet meer beschouwd worden als een aandeel voor de goede huisvader. Het is een tradingaandeel geworden dat je voor 1 euro koopt als je denkt dat je het over een paar dagen tegen 2 euro kunt verkopen.’ In principe moeten beleggers aandelen kopen omwille van hun groeipotentieel op langere termijn maar voor Fortis is het heel moeilijk geworden om daar nog wat over te zeggen en Huybrechts spreekt niet tegen dat de media-aandacht voor het aandeel niet meer in verhouding staat tot wat het nog voorstelt.

Leden van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs die eind april kunnen meestemmen, wordt aangeraden de deal met BNP Paribas goed te keuren. ‘We blijven bij ons stemadvies’, zegt Huybrechts zonder omwegen, ‘omdat we ervanaf willen.’ Het is niet dat de holding geen troeven meer heeft. De verzekeringen bijvoorbeeld, die nu de hoofdmoot van de portefeuille uitmaken, zien er redelijk netjes uit. ‘Ik krijg bijvoorbeeld zeker niet de indruk dat ze de beleggingsreserves van de verzekeringen gebruikt zouden hebben om de overname van ABN Amro te helpen forceren’, aldus Huybrechts, die dat toch grondig bekeken heeft. Maar de waarde van de Fortistroeven wordt totaal overvleugeld door de gevaarlijke, ingewikkelde en troebele financiële instrumenten die ook in het mandje liggen. De voorbije weken raakten er meer details bekend over een aantal producten die de holding destijds opzette als extra hefboom onder het kapitaal (om méér te mogen uitlenen) en die nu, zeker samen, op z’n zachtst gezegd voor onberekenbare risico’s zorgen.

Eigenlijk had er deze week al over de deal met BNP Paribas gestemd moeten worden, maar advocaat Mischael Modrikamen slaagde er met een eenzijdig verzoekschrift in kort geding eens te meer in om recente (van Franse sympathieën verdachte) aandeelhouders van de stemming uit te sluiten. Het Fortisbestuur besliste daarop om de stemming te verdagen tot de algemene vergadering die er (voor andere agendapunten) eind april sowieso moet komen. Veel hoop dat men tegen dan een manier vindt om Modrikamen te pareren, is er niet, maar de stemming zal in geen geval nog ontweken kunnen worden. Paul Huybrechts is er wel vrij gerust op: als niemand op het laatste nippertje met provocerende wanhoopsoperaties komt, wordt het akkoord met BNP Paribas goedgekeurd en kan hij zich eindelijk weer eens met wat aantrekkelijker aandelen bezighouden.

Luc Baltussen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content