Die week op Knack Boekenburen…

01/10/09

De Amerikaanse roman-auteur John Irving heeft een heel opvallende voorkeur voor de realistische vertelling uit lang vervlogen tijden. Hij verklapt wat zijn favoriete romans zijn, en in zijn top tien op onze boekensite prijken zes negentiende-eeuwers op de eerste zes plaatsen: van Charles Dickens (tweemaal) tot Gustave Flaubert.

02/10/09

Guido Lauwaert herkent in de letterkunst van grafisch ontwerper Gert Dooreman iets van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan, en verklapt terloops ook dat de fameuze Lanoyegedichten op de Antwerpse Boerentoren en Onze-Lieve-Vrouwekerk een overduidelijke ode waren aan de fallus, aldus Lanoye himself. 03/10/09

Erwin Mortier is met Godenslaap de enige Vlaamse schrijver die nog op de toplijst van de AKO-Literatuurlijst 2009 prijkt, samen dus met vijf Nederlandse confraters. Tom Van Imschoot vergelijkt die shortlist van de professionelen met die van de schaduwjury – tien studenten neerlandistiek uit Amsterdam – en stelt vast dat de academische amateurs slechts twee andere romans hadden genomineerd: niet Mortier maar wel Dimitri Verhulst, bijvoorbeeld.

04/10/09

Op het Antwerpse Andere Boek reikt Knack-directeur Rik Van Cauwelaert de prijs voor het beste tijdschriftartikel 2009 uit aan de kinderen van wijlen Patricia de Martelaere. ‘Bestaat U?’, haar speelse en tegelijk afgrondelijke essay over de godsvraag, bewijst nog maar eens welk verlies haar dood voor de Nederlandstalige literatuur wel is. Uit het juryrapport: ‘Een prachtig testament, helaas.’

06/10/09

Peter Terrin werd door The Hurt Locker, een Amerikaanse oorlogsfilm over bommenontmijners in Irak, van zijn sokken geblazen en legt in ‘De outsider’ uit waarom.

07/10/09

Joke legt in haar dagboek dan weer uit dat ze bij de komende sub-sidieronde in de culturele sector geen kaasschaaf maar een salamisnijmachine zal hanteren, want dan kun je de snijdikte zelf instellen: ‘Als ik evenveel afpak van Arne Sierens als van Het Toneelhuis, moet Arne Sierens bijbetalen!’ Overigens is Joke als minister van Cultuur en Natuur én ook van Figuur toch niet van plan om in te gaan op een fotoshoot voor Nina.

07/10/09

De Kinderboekenweek in Nederland begint goed voor de Vlaamse kinderboekenschrijvers. Hoewel Peter Verhelst moeilijk als dusdanig gekwalificeerd kan worden. Hij won, samen met illustrator Carll Cneut, een grand slam, aldus Maarten Dessing op onze boekensite. Het geheim van de keel van de nachtegaal, gezamenlijk werk van de tandem Verhelst-Cneut, werd in één jaar tijd immers drie keer bekroond. Nu met de Gouden Griffel. Niemand doet beter dan Peter!

08/10/09

Bart de Man is terug uit vakantie en legt Sjalotje Mutsaers a.k.a. Het Nufje over de knie: ‘Muts is gepruts aan de rand: overspannen giecheltrienenverdriet.’ Bart de Man: een seksist?

Frank Hellemans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content