Nederlandse rokers spekken Belgische schatkist

Belgische winkeliers in de Belgisch-Nederlandse grensstreek trekken steeds meer tabakstoeristen aan. © IMAGE GLOBE
Elke Lahousse
Elke Lahousse Journalist voor Knack Weekend

Door de hoge Nederlandse tabaksprijzen kopen onze noorderburen massaal sigaretten in ons land. En die zijn nochtans bij de duurste in Europa.

Begin dit jaar voerde de Nederlandse premier Rutte een accijnsverhoging door op tabak. De accijns op een pakje sigaretten ging met gemiddeld 35 cent omhoog, die op een pakje roltabak met 60 cent. De prijsverhoging is zowel bedoeld om rokers te ontmoedigen als om de Nederlandse staatskas te spekken. Maar de maatregel maakt dat Nederlandse rokers steeds vaker naar Duitsland en België rijden voor hun aankopen. Belgische winkeliers in de Belgisch-Nederlandse grensstreek trekken steeds meer tabakstoeristen aan.

Het prijsverschil tussen België en Nederland is gemiddeld 42 cent voor een pakje sigaretten en loopt op tot 3 euro voor een pakje roltabak. Een standaardpakje sigaretten kost bij ons gemiddeld 5,26 euro – evenveel als in Duitsland. In Nederland betalen ze 5,68 euro voor een pakje, in Frankrijk 6,3 euro en in Luxemburg 4,6 euro.

De Nederlandse regering liet onlangs weten dat de extra tabaksheffing van 9 procent die gepland was voor 2014 voorlopig wordt uitgesteld, om te voorkomen dat volgend jaar nog meer miljoenen euro’s aan inkomsten weglekken naar België en Duitsland. Roken is dan wel slecht voor de gezondheid, de schatkisten varen er wel bij.

Ook voor de Belgische overheid is tabak een belangrijke bron van inkomsten. In 2012 bracht de verkoop van sigaretten de Belgische schatkist 2.004.657.489 euro op, zo blijkt uit cijfers van Cimabel, de Belgisch-Luxemburgse federatie van sigarettenfabrikanten.

Nochtans loopt ook ons land ieder jaar een pak tabaksinkomsten mis. Uit onderzoek van Cimabel blijkt dat 1 op de 8 van de in ons land geconsumeerde sigaretten in het buitenland wordt aangekocht. Anders gezegd: ongeveer 12 procent van onze totale sigarettenconsumptie draagt niet bij aan de Belgische schatkist, maar aan die van landen waar tabak goedkoper is. De belangrijkste landen van herkomst zijn Luxemburg, Rusland en Polen. Maar ook vanuit populaire vakantiebestemmingen als Spanje, Portugal, Turkije en Griekenland worden goedkopere sigaretten legaal ingevoerd.

De cijfers zijn niet verwonderlijk, aangezien België het op vijf na duurste land is in Europa wat de prijs van sigaretten betreft. Het prijsverschil binnen de Europese Unie loopt op tot 8,4 euro per pakje van twintig sigaretten. Wie goedkoop wil roken, moet naar het oosten van Europa. Roemenië (0,89 euro), Litouwen (2,06 euro), Letland (2,49 euro) en Bulgarije (2,50 euro) behoren tot de goedkoopste landen voor tabakswaren. Groot-Brittannië en Ierland zijn de duurste, met 9,36 en 9,10 euro voor een pakje.

Elke Lahousse

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content