Tomaten worden steeds meer geteeld in serres waarin ze met hun wortels permanent in water staan. Maar dat creëert specifieke problemen. Zo hebben tomatentelers in Vlaanderen de voorbije tien jaar last van een ziekte die 'gekke wortels' heet. Ze is een ...

Tomaten worden steeds meer geteeld in serres waarin ze met hun wortels permanent in water staan. Maar dat creëert specifieke problemen. Zo hebben tomatentelers in Vlaanderen de voorbije tien jaar last van een ziekte die 'gekke wortels' heet. Ze is een gevolg van overmatige groei van de wortels, die tot verwelking van de plant en productieverlies leidt. De ziekte wordt veroorzaakt door een pathogene wortelbacterie. Microbioloog Hans Rediers (KU Leuven) en zijn team zijn erin geslaagd om een andere bacterie te vinden die de ziekmaker aanvalt, zo rapporteren ze in Agronomy. Experimenten wezen uit dat die biologische controle zeer goed werkt in de praktijk. Ze dringt het aantal geïnfecteerde planten sterk terug. Zelfs lage concentraties van de bacterie doen wat ze moeten doen. Bio-ingenieur Clauvis Taning (UGent) bracht met een aantal collega's in Trends in Biotechnology dan weer een stand van zaken van het onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen op basis van RNA-moleculen. In de coronacrisis brachten RNA-vaccins veel soelaas. Een groot voordeel van RNA-moleculen is dat ze specifiek naar bepaalde ziekteverwekkers kunnen worden gemikt zonder noemenswaardige neveneffecten. Zo zijn ze niet schadelijk voor bijvoorbeeld bijen en andere bestuivers.