CASANOVA. Zijn naam wordt vaak ijdel gebruikt, net als die van Kafka of Markies de Sade. De memoires van de Venetiaanse losbol Giacomo Casanova (1725-1798) behelzen meer dan alleen maar de boekhouding van zijn talloze amourettes: ze vormen een – nog altijd lezenswaardige – kroniek van de achttiende eeuw. Bijna vierduizend bladzijden, die nu ook in Nederlandse vertaling beschikbaar zijn. Ter gelegenheid van zijn tweehonderdste sterfdag verscheen het twaalfde en laatste deel, “Geheim agent” (Atheneum, Polak & Van Gennep, paperbackeditie 999 fr.).

POEZIE VERKOOPT NIET! Met die slogan brengen de Nederlandse uitgever Atlas en de Vlaamse uitgever Lannoo hun poëziefonds onder de aandacht. Grapje, natuurlijk! Van het door Jozef Deleu samengestelde “Groot Verzenboek” (Lannoo, 995 fr.) werden tot nu toe 38.000 exemplaren verkocht, zoals het schutblad van de achtste, geheel herziene druk parmantig vermeldt. Vijfhonderd gedichten, thematisch gerangschikt rond thema’s als geboorte, leven, liefde, eenzaamheid en dood.

PABLO NERUDA. In de serie “De mooiste van…” bloemleesden Ivo van Strijtem en Koen Stassijns na Goethe, Heine, Tagore en Brecht nu ook Pablo Neruda. Een ruime keuze uit de “Canto General” en de liefdesgedichten, in een fraai vormgegeven editie (Lannoo/Atlas, 595 fr.), met een inleiding van Barber van der Pol.

ZELFDODING. Waar ligt de grens tussen zelfdoding en euthanasie? Waarom zijn mannen suïcidaler dan vrouwen? Wat is een “kortsluitingszelfmoord”? Dat soort vragen komt aan bod in “De laatste daad” (Globe, 650 fr.). Vier Vlaamse journalisten ( Piet de Moor, Sofie Messeman, André Grosemans en Jeroen Kuijpers) haalden hun wijsheid niet alleen bij schrijvers als Jean Améry en Albert Camus, maar legden hun oor ook te luisteren bij cipiers, artsen, psychiatrische patiënten en nabestaanden.

ALLEMAAL BEESTJES. Een voetganger lijkt op een gnoe. Die blijft rustig grazen, ook al is er een leeuw in de buurt. “Terwijl de auto’s grommend langsrazen, kijkt de kudde voetgangers bij de oversteekplaats zo onverstoorbaar als de forellen in het aquarium van het visrestaurant.” In “De gnoe en andere beesten” (Contact, 360 fr.) verbaast bioloog Midas Dekkers zich andermaal over wonderlijke schepselen als de cucaracha, de braadkip, de bouwvakker en de schaamluis.

JOHAN DAISNE. In de serie “Klassieken uit Vlaanderen” (Manteau, 795 fr. per deel) is Johan Daisne aan de beurt. De selectie die Johan Vanhecke maakte uit zijn proza en poëzie, illustreert de veelzijdigheid van Daisne. Ze omvat, behalve magisch-realistische verhalen, ook herinneringen aan Filip de Pillecijn, een filmbespreking van “Spartacus” en een met zwavelzuur geschreven opstel over Sartre.

P.P.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content