LOUIS PAUL BOON.

De vergetelheid was het die Louis Paul Boon op de idee bracht om oud papier te gaan verzamelen, herinneringen, memoires. Boon wou vastleggen wat dreigde vergeten te raken, eerst de geschiedenis van zijn eigen krant, Vooruit, en het groeide uit tot het project dat nu een van Boons bekendste boeken is, “Pieter Daens”. Boon had het er al in 1964 over in zijn “boontje”-kroniek in Vooruit. Dat valt te lezen in “Boontjes 1964”, de jongste aflevering in de bundeling van deze kroniekjes (Houtekiet, 990 frank).

KALENDERS.

1998 heeft nog dik twee maanden te gaan, maar de eerste kalenders voor 1999 zijn er al. Hans Warren stelde als vanouds “Meulenhoffs poëziekalender” samen, dit jaar met gedichten over dieren (Meulenhoff, 598 frank). Even klassiek is “Peter’s zeurkalender”, met 365 tekeningen van Peter van Straaten over kommer en kwel in het dagelijkse leven (De Harmonie, 490 frank).

AFSCHEID.

Jos de Kleijne bundelde in “Kon uit de dood ik die éne doen keren” literaire teksten over rouw en verdriet. Het gaat om literatuur als troost en het boekje heeft dan ook een zalvende ondertoon. De teksten zijn van zeer diverse aard, ook kwalitatief – het condoleancebriefje van Paul van Ostaijen aan zijn vriend Oscar Jespers bij de dood van diens dochtertje klinkt zeer oprecht, maar is ook vrij conventioneel (Sun, 590 frank).

GEDICHT.

Omdat poëzie zo’n kunstmatig karakter heeft, wordt dichters wel vaker gevraagd hoe ze een gedicht schrijven. Veel heeft dat nooit opgeleverd. Het tijdschrift Raster probeerde het van de andere kant en vroeg lezers om eens uit te leggen hoe een gedicht werkt, als het goed is tenminste. Eensluidendheid levert dat natuurlijk niet op, maar de ervaring van “goede” lezers in de omgang met gedichten is wel de moeite waard (Raster 82, De Bezige Bij, 590 frank).

JOYCE.

Al tien jaar bestaat aan de Antwerpse universiteit een Centrum dat zich toelegt op de studie van het werk van James Joyce. Het geeft nu ook een zesmaandelijkse nieuwsbrief uit, de Gnantwerp Gazette – Joyce noemde Antwerpen “Gnantwerp”, omdat hij er eens werd geplaagd door muggen. De Gazette levert Joyceanen praktische informatie over publicaties, colloquiums en dergelijke (James Joyce Centrum, UIA, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk).

M.R.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content