GABRIEL GARCIA MARQUEZ.

De mooiste liefdesroman van de Columbiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez is ongetwijfeld zijn van 1985 daterende “Liefde in tijden van cholera”. De lijvige, met inzet van veel literair talent geschreven roman – die nu een nieuw leven mag beginnen als pocket – vertelt het over meer dan een halve eeuw gespreide verhaal van het geduld waarmee een verliefde man op de vervulling van de liefde wacht. Een absolute aanrader (Rainbow, 398 fr.). Er verscheen ook een pocketeditie van een heel ander boek van Garcia Marquez, het twee jaar oude “Ontvoeringsbericht”, een reportage over een kidnapping, uitgevoerd door de inmiddels door de politie doodgeschoten drugskoning Pablo Escobar, waarmee deze de Columbiaanse regering onder druk wou zetten om zijn uitlevering aan de Verenigde Staten te voorkomen (Rainbow, 298 fr.).

COLIN THURBON.

Ongetwijfeld moet de Britse auteur Colin Thurbon tot een van de beste reisschrijvers worden gerekend. Hij levert een overtuigende proeve van zijn talent in “Achter de muur”, zijn verslag van een lange reis doorheen het alledaagse China. Hij leerde zelfs Mandarijns om deze reis tot een goed einde te brengen. Dit boek kreeg een nieuwe editie (Atlas, 600 fr.).

POEZIE.

Poëzierecensenten zijn dun gezaaid. Eén van de meest productieve auteurs op dat vlak is Rob Schouten, die een verzameling eerder verschenen artikelen bundelde in het boek “Hoe laat is ’t aan den tijd”. Schouten heeft met deze teksten de ambitie om iets te laten zien over de tijd waarover de behandelde poëzie, meestal indirect, getuigenis aflegt. Het zijn keurige opstellen, maar toch missen ze wel eens de diepgang die nodig is om echt nieuwe inzichten op te leveren (De Bezige Bij, 730 fr.).

DEVOTIE.

Wat de moderne devotie wordt genoemd, is een religieuze beweging die in de late Middeleeuwen een vernieuwing in de spiritualiteit teweeg wou brengen. “Deemoed en devotie” van Wybren Scheepsma is een studie over het kapittel van Windesheim, dat zich door de moderne devotie liet inspireren en waarbij kloosterzusters in geschrifte geestelijke lessen wilden doorgeven. Scheepsma’s studie brengt vooral aandacht op voor het literaire en feministische karakter van deze religieuze teksten (Prometheus, 1100 fr.).

TWEEDE WERELDOORLOG.

De ondertussen onmetelijk geworden literatuur over de Tweede Wereldoorlog kan toch nog altijd met een interessante bijdrage worden aangevuld. Dat bewijst “Ik denk zoveel aan jullie”, een (selectie uit de) briefwisseling tussen een Duitse vrouw in Nederland met haar familie die in Duitsland is gebleven. Het interessante aan deze brieven is dat ze over een lange periode gespreid zijn (1920-1949) en een goed beeld geven van zowel de tijdsgeest als de manier waarop die zijn invloed laat gelden op het dagelijkse leven (Contact, 995 fr.).

IEPER.

Het is wat overdreven om Ieper “het Hiroshima van de Eerste Wereldoorlog” te noemen, zoals Richard Heijster doet achterop zijn boek “Ieper 14-18”. Het lot dat deze stad onderging, was anders erg genoeg. Het boek geeft een wat gevulgariseerd overzicht van de dramatische geschiedenis van Ieper, zonder dat daarbij erg veel nieuws te vernemen valt. Het is aangevuld met uitvoerige toeristische informatie voor een bezoek aan de streek (Lannoo, 895 fr.).

M.R.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content