TOM LANOYE.

Met ?De ontoereikendheid van het abstracte? schreef Jos Joosten de eerste monografie over de Vlaamse schrijver Tom Lanoye. Het boekje verscheen, samen met een ander over Adriaan van Dis, als eerste in de reeks ?De school van de literatuur?. In zijn originele analyse benadrukt Joosten vooral het communicatieve aspect van het werk van Lanoye (Sun-Kritak, 390 fr.)

NATASJA.

In het nieuwste album van de strip Natasja zijn het allerlei akelige dieren die de hoofdrol spelen en dat niet overleven. Tekenaar François Walthéry en zijn medewerkers maken het zich in ?De zwarte weduwe? aan het eind wel iets te makkelijk (Marsu Productions, 195 fr.)

HERMAN BRUSSELMANS.

Zullen wij onze kinderen de dichtbundel ?Meisjes hebben grotere borsten dan jongens? van Herman Brusselmans in de handen drukken ? Het hangt er maar van af hoe snel we vinden dat ze moeten leren dat het leven niet een en al pret is. Een andere overweging is dat Brusselmans’ poëzie wel heel dikwijls in opzichtige rijmelarij vervalt. De tekeningen van Gerda Dendooven maken wel veel goed (Houtekiet-Fontein, 398 fr.)

ALAN ISLER.

Een Newyorks professor, joods, niet meer van de jongsten, raakt in de knoei met zichzelf. Met de vrouwen is vanalles mis, hij kan maar moeilijk overweg met de nieuwlichterij bij zijn studenten, demonen uit het verleden duiken weer op. Met deze wat vertrouwd klinkende ingrediënten schreef Alan Isler zijn toch wel amusante roman ?De beelden van Nicolas Kraven? (Balans, 690 fr.)

BRIAN HALL.

In de roman ?De Saskiade? beschrijft Brian Hall hoe een dertienjarig meisje het leven en de wereld ontdekt. Een fantasierijk maar soms ook wat vermoeiend boek vol literaire verwijzingen (Contact, 995 fr.)

SU TONG.

De Chinese schrijver Su Tong maakte internationaal naam toen zijn boek ?De rode lantaarn? werd verfilmd. Zijn nieuwe roman ?Rijst? is gesitueerd aan de rauwe onderkant van het China van de jaren dertig en beschrijft die tijd ook zo : rauw en snel (De Geus, 798 fr.)

ZEEPOEZIE.

Poëzie krijg je aan de straatstenen niet kwijt, maar thematische bloemlezingen vinden wel hun kopers. Zo komt daar ?Soms raakt de zee van liefde puur verstild? aanzeilen, een collectie Nederlandse gedichten (met erg veel werk van Vlamingen) over de zee. Het boekje is in alle opzichten soft, in zijn uitvoering, omslagillustratie, titel en ondertitel (?100 mooie gedichten?). Samensteller Bart Plouvier (?zelf zeeman geweest?) zag het breed : van de eindeloze deining der zee, via de zee als kleine revolutie, tot de kano op weg naar zee (Icarus-Anthos, 595 fr.

FERNAND TANGHE.

Jurist en filosoof Fernand Tanghe raakte gegrepen door de witte revolte die na het zogeheten spaghetti-arrest van het Hof van Cassatie door het land trok. Het resultaat is ?Het spaghetti-arrest?, een bij momenten grimmig essay, gericht tegen een ondermaatse justitie en een in haar ivoren toren opgesloten intellectuele kaste. Het boek benadrukt een directe band tussen recht en democratie, maar waagt zich helaas niet aan de bredere maatschappelijke achtergronden van het Witte Verschijnsel (Hadewijch, 595 fr.)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content