Er zijn steeds minder Vlaamse studenten aan de universiteit van Namen. Maar ze hebben het er wel naar hun zin.

?Als ik mijn Ricard drink in de zon op de place du Vieux (het ?place du Tertre? van Namen, een mooi oud plein), dan voel ik me in la douce France. Wat een gezellige, supertoffe stad!? Christopher (19 jaar, uit Keerbergen, 2e kandidatuur handelsingenieur) is een van de 221 Vlaamse jongeren (5 procent van de totale studentenpopulatie) die tegenwoordig in de jezuïeten-universiteit van Namen (facultés universitaires Notre-Dame de la Paix) studeren. Stefanie (18 jaar, uit Leuven, eerste kandidatuur rechten) wil twee jaar in Namen blijven en dan haar licentie afmaken aan de KULeuven. ?Ik wil perfect tweetalig zijn. Het is goed voor mijn cv.?

Zo?n taalbad had Nathalie (18 jaar, uit Gent, eerste kandidatuur handelsingenieur) niet nodig: ze spreekt thuis Frans. ?Maar Namen is een kleine universiteit. Het is makkelijker voor de overgang van het middelbaar naar het hoger onderwijs.? Christopher gaat akkoord: ?In de eerste kandidatuur aan de KULeuven zijn de studenten nummertjes. Hier hebben we meer contact met de professoren.?

Voor Christopher en zijn twee vriendinnen was Wallonië een ontdekking. ?Behalve een of ander schooluitstapje had ik vroeger geen contact met Wallonië?, zegt Christopher. ?Er werd ook nooit over gesproken.? Hij vindt de mentaliteit in Wallonië totaal anders. ?Als ze hier achter een tractor rijden, wachten ze gewoon rustig. De Vlamingen zouden allang getoeterd of ingehaald hebben.?

Dat rustiger en gemoedelijker leven heeft z?n voordelen, vindt Stefanie. ?In september voelde ik me hier eenzaam. Nu ken ik enorm veel studenten. De Walen nemen de tijd om de mensen te leren kennen.?

In de cafés en straten rond de universiteit hoor je steeds minder Nederlands. Vroeger had je gemiddeld vierhonderd Vlamingen in Namen, vooral in de faculteit rechten. Maar vanaf september 1996 werd een test Frans ingevoerd voor Nederlandstaligen (en vreemdelingen). Dat heeft veel Vlaamse kandidaten afgeschrikt.

Nochtans zijn de Vlamingen beter in talen dan de Franstaligen. ?De Waalse studenten spreken nooit Nederlands met ons?, zegt Stefanie.

Christopher vertelt nog over de mopjes over de Vlamingen. ?Ik heb er nooit zoveel gehoord als tijdens mijn eerste week in Namen.? Stefanie vervolgt: ?Ik denk dat veel Walen de positie van de Vlamingen een beetje benijden. Vlaanderen staat boven Wallonië economisch gezien.?

De drie vrienden praten voort over andere verschillen tussen Vlamingen en Walen, en over onze communautaire problemen waarvoor ze nu wel gevoeliger zijn. Ex-premiers als Jean-Luc Dehaene en Mark Eyskens, die ook aan de facultés universitaires Notre-Dame de la Paix hebben gestudeerd, zijn hen in die ervaring voorgegaan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content