Dat de meeste Vlerick-boys het als (oud-)studenten van de Vlerick Leuven Gent Management School hoog in hun bol hebben en daardoor al eens over hun eigen voeten struikelen, is bekend.

Getuige daarvan het optreden van Louis Verbeke, de voorzitter van de School, in de Lernout&Hauspie-affaires en bij vele van de geflopte beurs- introducties in Vlaanderen. Getuige daarvan ook de esbattementen van Jan Coene, de voorzitter van de Vlerick-Alumni, in het bestuur van Lernout&Hauspie en elders.

Dat de Vlerick-boys, die graag vertellen dat zij ‘op basis van verdiensten een open democratisch Vlaams establishment helpen vormen’ (Louis Verbeke in Trends 3/3/03), nu Zijne Koninklijke Hoogheid prins Filip en prinses Mathilde voor hun kar willen spannen, is lachwekkend maar niet verrassend.

Jan Coene, nu voorzitter van Belgacom en gedelegeerd bestuurder van de Ieperse weefgetouwenfabrikant Picanol, wil de prins, die nota bene vroeger al gebruikt werd om Lernout&Hauspie te promoten, voortaan de ‘Belgische Nachten’ in het buitenland laten animeren. Als organisatoren van deze nachten worden de namen genoemd van het restaurant Comme chez Soi, de brouwerij Interbrew, de Chocolats de l’Iris, Bloemen Ost, Flamant Home Interiors, de Hoge Raad voor Diamant, Sioen Tex- tiles, de handtassenmaker Delvaux, de kledingzaak Natan en de lingeriefabrikant Van de Velde. Kortom, bedrijven die het koninklijk hof al eens een faveurtje gunnen in ruil voor de honneurs die sommige royals hen bewijzen telkens wanneer zij met hun producten uitpakken. De organisatoren van de ‘Belgische Nachten’ wordt verzocht elk 16.000 euro (voor de eerste drie van die nachten) te betalen en daarvoor krijgen ze elk twee tafels ter beschikking op het galadiner. Een bedrijf dat occasioneel ook eens twee tafels wil, betaalt 5000 euro. Individuele deelnemers, elk 125 euro. Er wordt gemikt op 60 tafels van tien personen. Want het gaat om ‘het gevoel erbij te willen zijn, en ons die avond Belg te voelen’. De tijd dat de Vlerick-boys de Vlaamse minister-president en de Vlaamse instellingen opvrijden, lijkt voorbij. Maar hoe gaat dat weer als niets komt tot iets…

Zo’n Belgische Nacht in het buitenland steunt, volgens de initiatiefnemers, op vijf pijlers: een toespraak van Z.K.H. prins Filip, de aanwezigheid van lokale en Belgische prominenten, een modeshow met Belgische stylisten en topproducenten, een galadiner met Belgische gerechten en een muzikale act met telkens een Belgisch artiest. De eerste Belgische Nacht is op 17 november gepland in de Poolse hoofdstad Warschau. Als ‘hét niet te missen Belgische rendez-vous in de wereld’ tenminste doorgaat. Want het is zeer de vraag of Jean baron Peterbroeck van het beurskantoor Petercam als penningmeester en Jan Coene met zijn Vlerick Alumni zich als hebzuchtige snobs niet veeleer prinselijke allures willen aanmeten dan wel ‘België op de wereldkaart te zetten en zodoende blijvende welvaart te creëren in een globale economie’ zoals zij beweren.

Frank De Moor

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content