Wetenschappers breken zich al lang het hoofd over de ziekte van Alzheimer: een vorm van dementie die uitmondt in mentale aftakeling van vooral ouderen. Vormen van de ziekte met een sterke genetische component lokken aftakeling uit bij jongere mensen.

Biotechnoloog Bart De Strooper (VIB/KU Leuven) brengt met twee collega’s in Science een overzicht van de obstakels om tot een behandeling te komen. Zo is er in nogal wat studies verwarring tussen de ziekte van Alzheimer en dementie, terwijl dementie soms niets met alzheimer te maken heeft. In andere studies is het belang van genetische achtergronden ‘overgeïnterpreteerd’, wat controverse over de identificatie van doelwitten voor geneesmiddelen in de hand werkte.

Het is ook belangrijk dat genetische varianten die de ziekte stimuleren in de juiste celtypes en in een correcte pathologische context worden bestudeerd. Het artikel besluit dat de zoektocht naar geneesmiddelen wordt bemoeilijkt door het feit dat we niet precies weten wat de genetische varianten in ons hoofd aanrichten.

Andere onderzoekers stellen in Scientific Reports dat de bloedvaten in de hersenen van alzheimerpatiënten anders pulseren dan in gezonde mensen. Dat opent perspectieven voor een vroege diagnose van de ziekte.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content