‘Ik slaak een zucht van opluchting. Hij heeft het gehaald! Ik denk dat een groot deel van de wereld ook vol blijde verwachting naar de komende vier jaar kijkt. Maar wat denken de oorspronkelijke bewoners van de VS eigenlijk? Wat verwachten de indianen van hun nieuwe president? Want Obama is ook hun president.

Obama gelooft voor 100 procent in het naleven van de eeuwenoude verdragen. Verdragen die één voor één geschonden werden, sommige zelfs nog voor de inkt ervan droog was. De nieuwe president belooft dat vanaf nu de government to government-relatie tussen de VS en de (op papier) soevereine stammen zal veranderen in een echte natie-tot-natie-relatie. Hij belooft dat alle indiaanse leiders minstens één keer per jaar in Washington DC zullen worden uitgenodigd om hun eisen, voorstellen en grieven uitgebreid aan bod te laten komen.

President Obama belooft om 1 miljard dollar extra te pompen in de indiaanse gezondheidszorg. Toen hij senator was, heeft hij inderdaad verschillende programma’s gesponsord zoals de Indian Health Care Improvement Act in 2007. Als senator steunde hij ook het toekennen van extra fondsen voor onder andere de bescherming van inheemse talen, onderwijsprojecten en -infrastructuur.

Bijna de helft van de indianen in de VS leeft in bittere armoede. Werkloosheid treft 50 tot 80 procent van de reservaatbevolking. Voor zijn politieke carrière werkte Obama in een armoedebestrijdingsproject in Illinois. De indianen hopen dat hij die kennis en ervaring nu zal aanwenden om ook hen te helpen. Hij beloofde al het minimumbestaansinkomen (voor alle Amerikanen) te verhogen.

Volgens de oude verdragen is de Amerikaanse overheid verplicht degelijke huisvesting te voorzien in de reservaten. In werkelijkheid heeft 14 procent van de reservaatbevolking geen elektriciteit of stromend water, en wonen ze er opeengepakt. Obama belooft beterschap en meer positieve veranderingen in Indian Country: de erkenning van de vele oorlogsveteranen, het naleven van vis- en jachtrechten, de opbrengst van natuurlijke grondstoffen, en meer echte soevereiniteit. Klink goed, niet? Geloven de indianen al die beloftes wel? Niet echt. Ze willen eindelijk resultaten zien. Politici beloven altijd veel, maar pas binnen vier jaar zullen we weten of Mr Change echt voor veranderingen in Indian Country gezorgd zal hebben. Tip aan de nieuwe president: wacht geen vier jaar! En zeker niet om eindelijk Leonard Peltier vrij te laten. Doe dat zodra je in het Witte Huis zit.’

ELS HERTEN IS COöRDINATOR VAN KOLA/IPF, EEN VERENIGING DIE OPKOMT VOOR DE RECHTEN VAN DE INHEEMSE VOLKEREN.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content