Het jaaroverzicht van 2005. In moorden. De beelden en de drama’s achteraf verzint u er zelf maar bij.

JANUARI

Lebbeke. Roofmoord op vrijgezellenbroers.

Inbrekers slaan de steenrijke vrijgezellenbroers Alfons (69) en Louis C. (72) dood met een bot voorwerp. Daarna stichten ze brand om alle sporen uit te wissen. Later in het jaar wordt de inboedel van de twee broers onder massale belangstelling verkocht. Het onderzoek naar de daders verloopt bijzonder moeizaam.

Maaseik. Gewurgd aan de Maas.

Jeanny W. (18) maakt het uit met haar vriend, Mattie B. (20). Hij schreeuwt dat ‘hij haar strot zal dichtknijpen’. Samen met zijn neef Paul M. lokt hij Jeanny naar de Maas, wurgt haar, en dumpt haar in het water. Mattie en Paul worden tot twaalf en acht jaar veroordeeld.

Leopoldsburg. Neergeknald aan de voordeur.

Nuray K. (41) en haar vriend (39) zijn officieus uit elkaar. Hij is terug naar Turkije, zij woont met haar vijf kinderen in Leopoldsburg. Tot de man, een gepensioneerde mijnwerker, onverwacht terugkeert. Hij hoort van zijn broer dat de breuk definitief is. De man belt aan en schiet haar zonder discussie neer. Daarna brengt hij de kinderen naar de moeder van het slachtoffer en belt naar de politie om te zeggen dat hij zijn vrouw vermoord heeft.

Asse. Doodgeschoten bij het dessert.

Francis H. (43) schiet zijn ex-vriendin Irena V.D. (37) dood. De politie vindt Irena onderuitgezakt aan de keukentafel. Ze waren samen aan het eten. Een paar dagen later wordt het lichaam van Francis H. gevonden in Ville-sur-Haine. Zelfmoord, waarschijnlijk.

Antwerpen. Moord in de hoerenbuurt.

David B. (35) gaat naar de hoeren. In de Amsterdamstraat wordt hij naar binnen gelokt door de vriend-pooier van een heroïnehoer. David B. raakt buiten zichzelf als blijkt dat de prostituee niet op zijn verlangens wenst in te gaan en wurgt haar. De vriend van de prostituee achtervolgt hem en rijdt hem klem. Het onderzoek loopt nog.

Glabbeek. Het geweer van de boswachter.

Oud-boswachter Jozef V. (77) schiet zijn vrouw Octavie D. (78) neer en pleegt daarna zelfmoord. De man was al jaren depressief. Zijn vrouw was van de trap gevallen en moest sindsdien in bed blijven.

FEBRUARI

Balen. De kerkhofmoord.

Nico D. (26) komt vrij uit voorlopige hechtenis voor diefstal op een bouwwerf. Via via hoort hij dat zijn vriendin een relatie is begonnen met zijn vriend Benny T. (33), een oude bekende uit het drugsmilieu. Nico D. draait door. Hij rijdt naar Benny T., neem hem mee naar het kerkhof en schiet hem daar dood. Later wordt Jan S. (21) opgepakt. Hij wordt ervan verdacht de munitie geleverd te hebben aan Nico D.

Limmel (NL). Vrouw verstikt man.

Na een ruzie verstikt de vriendin van Fokke S. (49) hem met een kussen. Daarna rijdt ze naar de politie om te zeggen dat ze haar vriend vermoord heeft. De twee hadden een knipperlichtrelatie.

Antwerpen. Lijk in het tapijt.

Twee Poolse vriendinnen lopen schreeuwend het politiekantoor binnen: ze hebben een telefoontje gekregen van iemand die zei dat hun vriendin Elzbieta (25) vermoord is. De politie vindt haar even later gewikkeld in een tapijt. Haar vriend Pjotr C. (33) beweert dat hij met haar de boedelscheiding wou bespreken, toen hij haar lijk vond. Pjotr C. wordt aangehouden voor moord. Het onderzoek loopt nog.

Middelkerke. Lonker het hoofd ingeslagen.

Zes mensen raken aan de praat in café Baranquilla. Onderwerp van gesprek is decorateur-kunstenaar Willem G. (45), die volgens Urbain R. (40) te veel naar zijn lief lonkt. Het gezelschap beslist Willem G. een lesje te leren. Wanneer hij het café verlaat, achtervolgen ze hem en slaan hem het hoofd in. Even later wordt het zestal opgepakt, maar onder voorwaarden weer vrijgelaten. Alleen Urbain R. zit nog in de cel.

Antwerpen. Junkie in een plas bloed.

De buren van een huis in de Venusstraat slaan alarm wanneer ze een sterke gasgeur waarnemen. De politie vindt in de bewuste studio Ahmed D. (41) in een plas bloed. Een paar dagen later plukt de politie een man uit een café in de Gemeentestraat, die het slachtoffer goed kende. De man was illegaal in het land en zwaar verslaafd.

Zelzate. Duitser doodgeslagen.

De Duitser Lothar S. (46) wordt het hoofd ingeslagen in zijn appartement aan het Groenplein in Zelzate. Hij werkte bij de staalreus Sidmar. De verdenkingen vallen al snel op een 32-jarige werkmakker van het slachtoffer, maar de man wordt enkele maanden later weer vrijgelaten. Het onderzoek loopt nog.

Sint-Joost-ten-Node. Doodgestoken in de discotheek.

Pjotr S. (33) krijgt van drie mannen enkele messteken in bar/discotheek Pacha. Hij sterft later in het ziekenhuis.

MAART

Ukkel. Moord om een pint.

Ermelindo (58) krijgt op café ruzie met zijn drinkebroer Emiel (47). Geen van beiden kan het verkroppen dat de andere eerder zijn pint besteld zou krijgen. De twee dronken mannen beginnen te vechten: Ermelindo steekt een mes in de keel van Emiel.

Kortrijk. Messteken voor gsm.

Stijn C. (28) trekt samen met zijn vriend Andy H. naar het huis van Franky D.J. (25). Stijn C. wil Franky D.J. – een drugsgebruiker – aanpakken omdat die laatste zijn gsm van 69 euro gestolen heeft. Er ontstaat ruzie. Stijn C. haalt een mes boven: Franky D.J. is op slag dood.

Roeselare. Moeder verdrinkt dochtertje.

Hilde P. (36) en Piet F. beslissen uit elkaar te gaan. De jeugdrechter beslist dat de vrouw het hoederecht en de man bezoekrecht krijgt over Romy-Lien (5). Hilde is woest over dat bezoekrecht: ze vermoedt dat haar ex haar dochtertje misbruikt. Ze verdooft en verdrinkt haar dochter en pleegt daarna zelfmoord.

APRIL

Geel. Passiemoord.

Jan M. (53) heeft het er moeilijk mee dat de relatie tussen hem en het slachtoffer Marleen W. (29) is afgesprongen. Hij wil Marleen W. ervan overtuigen hem nog een laatste kans te geven, maar wurgt haar. Daarna probeert hij zichzelf tevergeefs op te hangen met een broeksriem.

Elewijt. Van Pool tot Moordenaar.

Jozef V. (73) stuurt zijn zoon een mail waarin hij schrijft dat hij het niet meer ziet zitten. Daarna steekt hij zijn vrouw Mina (53) neer en verhangt zich aan de trapleuning. Jozef V. was een gewezen koloniaal, die ooit nog de BRT-quiz van Pool tot Evenaar gewonnen had. Zijn eerste echtgenote overleed jaren geleden. Daarna ontmoette hij Mina, met wie hij een gezin stichtte.

Beringen. Afrekening met de visboer.

Vishandelaar Jo K. (50) wordt in een loods doorboord met kogels. De man is bekend in het drugsmilieu. Mogelijk gaat het om een afrekening.

Serskamp. Slaapkamermoord.

Wanneer een jongen (26) ’s avonds gaat slapen, vindt hij in de slaapkamer de lichamen van zijn vader Ronny L. (49) en moeder Marie-Elise I. (47). Op de handen van de man zitten kruitsporen van een jachtwapen. Daarnaast ligt een afscheidsbrief waarin ‘de twee zich verontschuldigen voor het verdriet’.

Grobbendonk. Dood door de tafelpoot.

Een klusjesman ontdekt de lichamen van Ivonne D. (73) en Emiel C. (78). Uit de autopsie blijkt dat Emiel C. de vrouw vermoord heeft met een stalen tafelpoot. Daarna nam hij een overdosis slaapmiddelen. Emiel C. ging een paar jaar eerder samenwonen met weduwe Yvonne D., maar dat duurde niet lang. Emiel verhuisde naar een tuinchalet. Yvonne kookte nog voor hem, maar hield van een ander.

Maldegem. Baby in de vuilniszak.

Vuilnismannen vinden in de laadbak van hun vrachtwagen een baby. Het lijkje is met de moederkoek in de plastic zak gewikkeld, en daarboven ligt vuilnis. Autopsie wijst uit dat het kind meteen na zijn geboorte vermoord is. Het onderzoek loopt nog: de moordenaar van het kind is nog niet gevonden.

Heers. Vader verhangt zoon.

‘Ik wil niet naar mijn papa. Maar ik ga, want anders komt de politie.’ Dat zijn de laatste woorden van Jirne (5). Een paar uur later hangt vader Johan D. zijn zoon op. Moeder Gina M. (30), die weer bij haar ouders ging wonen, had de politie verschillende keren gewaarschuwd voor Johan D.

Ukkel. De klop van de hamer.

Roger (83) slaat zijn vrouw Ludovica (81) eerst met een hamer op het hoofd. Daarna schiet hij haar een kogel door het hoofd en pleegt zelfmoord. De vrouw was al jaren ziek.

MEI

Sint-Lievens-Houtem. Dood van een strafpleiter.

Marijke M. (36) schiet haar man, de bekende strafpleiter Hein D. (40), dood en pleegt daarna zelfmoord. De twee hadden relationele problemen. Een week later sterft de moeder van Hein D. van verdriet.

Tienen. Euthanasie?

Animator Ghislain D. (53) bekent dat hij Anine A. (84) een insulinespuit heeft gegeven. Hij wilde haar uit haar lijden verlossen. Zijn familie reageert woest omdat hij opgepakt wordt. ‘Is dat de dank die hij krijgt omdat hij het leven van oudjes aangenamer probeert te maken?’

Oostende. Moordenaar in de Panos.

John E. (46) verdenkt Nathalie V. (36) ervan een relatie met iemand anders te hebben. Na een hoogoplopende ruzie vermoordt hij haar in de slaapkamer met een slagersmes en dumpt haar in de Lissewegevaart. Een paar dagen later wordt hij gevat in de Panos van het Sint-Pietersstation in Gent.

Brussel. Lichaamsbrokken in het kanaal.

Patrice D. (35), na vijftien jaar cel eindelijk vrij, maakt op café amok met Daniël V. (50). De twee wandelen met een vriend van Patrice D., Francis K. (53), naar buiten. Daar wordt Daniël V. vermoord.

De mannen steken romp, ledematen en hoofd in een plastieken winkeltas en dumpen de resten in het kanaal. Bewoners zien de lichaamsdelen van Daniël V. in het kanaal drijven.

Meenzel-Kiezegem. Moordenaar met alzheimer.

Na een ruzie schiet Erik V.H. (44) zijn minnares Olga L. (60) dood. Hij zegt tegen de politie: ‘Ik zal het wel gedaan hebben, maar ik herinner mij niets meer.’ Erik V.H., een gevallen zakenman, had de extravagante Olga enkele jaren eerder ontmoet in de dancing van Johnny White.

Schilde. Gewurgd in de bosjes.

Een Afrikaanse bejaardenhelpster (21) is op weg van haar werk in Westmalle naar huis. In de bossen van Schilde sleurt een man de vrouw de bosjes in. Hij verkracht en wurgt haar. De vrouw slaagt er nog in om de hulpdiensten te verwittigen, maar sterft even later.

JUNI

Watermaal-Bosvoorde. Doodgestoken in de pastorie.

Een Litouwse asielzoeker Romas G. (25), die bedelt om een verblijfsvergunning, huurt een kamer bij pastoor Robert D.L. (54). Die zet hem aan de deur omdat hij te veel drinkt. Twee dagen later trekt Romas naar de pastorie, slaat een raam in en vermoordt de pastoor met dertig messteken. Hij sluit zich in het toilet op met de 88-jarige moeder van de pastoor. In de gevangenis hangt hij zich op met een laken.

Sint-Jans-Molenbeek. De moordende flik.

Politiecommissaris Jean-Paul H. (45) vermoordt Sabine G. (30) met zijn dienstwapen en pleegt daarna zelfmoord. Sabine G. woonde samen met Valerie V. (26), met wie de commissaris een vriendschapsrelatie onderhield. De man was al geruime depressief, moest zijn dienstwapen inleveren, maar haalde het de dag van de moord weer op.

Aalst. Passiemoord aan de toog.

Erik D.N. (33) en zijn vriendin gaan op café samen met hun gemeenschappelijke vriend Michael D.B. (22). Op café krijgen Erik en Michael ruzie over Eriks vriendin, met wie Michael een relatie wil. Erik vertrekt woedend uit het café, gaat een pistool halen en schiet zijn vriend twee keer in de buik.

Antwerpen. De dodelijke Boeddha.

Een dokter komt op de Ernest van Dijckkaai de bloedende ex-Joegoslaaf Branko I. (32) tegen. Hulp kan niet meer baten. De politie volgt het bloedspoor en komt uit bij café Boomerang. Getuigen vertellen dat daar enkele uren eerder een vechtpartij tussen Oost-Europeanen en Zuid-Amerikanen plaatsvond. De politie gaat op zoek naar de ‘Boeddha’, maar dat blijkt een getuige. Later wordt Eric J. aangehouden.

Oostende. Geen seks, geen leven.

Jessica V. (18) gaat met haar vriend Steve D op bezoek bij vrienden. Steve D. vertrekt en Jessica blijft alleen achter met Bernard T. (30) en een andere vriend, Frederik V. (20). Ze willen seks met het meisje, maar zij weigert. De twee wurgen het meisje met een snoer. Als ze dood is, verkrachten ze haar.

Bilzen. Speurder knalt vrouw neer.

Eddy C. (45), een speurder bij de gerechtelijke politie, schiet zijn vrouw, verpleegster Inge R. (44) dood. De twee kinderen lopen in paniek de straat op en roepen voorbijgangers om hulp. Maar het is al te laat: wanneer Eddy C. ziet wat hij gedaan heeft, probeert hij zelfmoord te plegen. Een paar dagen later sterft hij aan zijn verwondingen.

Ichtegem. Moord op muziek.

Buren klagen over te veel geluidsoverlast. De politie dringt het huis van de ouders van Jennifer W. (21) binnen, zet de muziek stiller en vindt per toeval op zolder de lichamen van Jennifer W. en haar man Stefaan S. (28). Uit onderzoek blijkt dat de man de vrouw in de borst schoot en daarna zelfmoord pleegde. Het echtpaar was net uit elkaar.

Nazareth. De barbecuemoord.

Tijdens een barbecue van twee bevriende boerenparen steekt boer Dirk D.P. (41) na een hevige discussie zijn buur Eddy N. (38) neer met een steakmes. Daarna probeert hij zichzelf te verhangen in zijn stallen, maar zijn zoon verhindert dat. De twee mannen hadden een relatie met elkaars vrouw.

JULI

Kasterlee. Het einde van een modelkoppel.

Buren zien Gert B. (33) met gierende banden wegrijden. Hij komt terug en wacht zijn vrouw op. Zodra hij binnen is, schiet hij Vera in de woonkamer dood. Daarna pleegt hij zelfmoord. Volgens de buren waren Gert en Vera een ‘modelkoppel’.

Sint-Jans-Molenbeek. Moord met een keukenmes.

De thuisverpleegster komt de zwaar zieke Anny (74) verzorgen. Ze belt aan, maar niemand doet open. Door het raam ziet ze hoe Anny’s man Maurice L. (81) probeert zijn polsen over te snijden. Wat verder ligt Anny in een plas bloed. Maurice stak haar met een keukenmes in het hart. Hij kon haar ziekte niet meer aan.

Leuven. Lijk in blauwe verf.

Bart V.B. (22) brengt René B. (54) om het leven met dertig messteken. Daarna overgiet hij het slachtoffer met blauwe verf. Bart V.B. woonde al een tijdje in bij René B.. Hij is afkomstig uit Chili, maar werd door Belgische ouders geadopteerd. De twee hadden geen relatie, het motief is nog altijd onbekend.

Gent. Een dodelijk plasje.

Daniël V.H. (61) ligt dood in de gang. Zijn buurman en drinkebroer Rudy W. (43) bekent dat hij Daniël V.H. in zijn studio in elkaar heeft geslagen omdat die in de wastafel wilde plassen. Daarna dumpte hij hem in de gang. Daar komt hij de drugsverslaafde Sven B. (24) en zijn vriend Khalid tegen. Die willen zijn portefeuille en gouden horloge stelen. Daniël V.H. verweert zich, waarop Sven. B. hem doodschopt.

Stekene. Moord op het terras.

Op een terras vertelt Geneviève V.D.B. (32) haar man Hugo V.A. (32) dat ze een nieuwe relatie heeft. Hij is woest en steekt de vrouw met een keukenmes in de borst. De kinderen zien hoe hun moeder vermoord wordt. Geneviève had een paar jaar eerder haar eerste man verloren.

AUGUSTUS

Oostende. Euthanasie? (bis)

Vijf dementerende bejaarden in rust- en verzorgingsinstelling Sint-Monica sterven nadat ze een te hoge dosis morfine hebben gekregen van dokter Boudewijn D.W. De familieleden zijn tevreden over de arts, maar het parket start niettemin een onderzoek.

Schaarbeek. De peepshowmoord.

José V. (27) bezoekt een peepshow in de hoerenbuurt. Om 7 uur ’s ochtends krijgt hij het aan de stok met een onbekende en incasseert rake klappen. Een week later sterft José V. aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Sint-Niklaas. De af-rekening.

Het is al laat wanneer Mohammed A. (38) Driss Z. (43) er in de Marokkaanse vzw op attent maakt dat hij nog een kleine som geld moet betalen. Driss Z. protesteert en grijpt een mes. Mohammed A. (38) verdedigt zich met een barkruk, maar krijgt verschillende messteken in de borst en sterft.

Nieuwerkerken. Beschermengel vermoord.

De Tongerse frituurbaas Erwin S. (37) rijdt onder invloed en met een geladen revolver naar zijn ex Vanessa H.. Hij wil zekerheid over haar relatie met Stefan V. (33). Als hij aankomt, arriveren Stefan en Vanessa net van een rit op de motor. ‘Ik maak je kapot’, roept Erwin S. en schiet naar Vanessa. Stefan werpt zich voor Vanessa, maar wordt geraakt in de rug. Hij sterft.

Zelzate. Het dodelijk lawaai.

Maurice D.W. (52) en zijn vrouw Rosita G. (48) zijn in de tuin een kast aan het afschuren. Buurman Danny H. (76) wil dat het lawaai ophoudt. Na een scheldtirade trekt hij naar boven, neemt zijn geweer en schiet Rosita G. neer. Maurice D.W. loopt naar buiten: ook hij krijgt een kogel in de borst.

SEPTEMBER

Spiere-Helkijn. Dood op de pot.

Olivier D. (38) sluit zijn vrouw Stephanie D. op in het toilet en vermoordt haar. Daarna wurgt hij zijn zoontje Arnoud (8). Het boterde al een tijdje niet meer tussen de twee. Zij wilde hem verlaten. Olivier D. zei al tegen zijn schoonmoeder ‘dat ze binnenkort haar dochter zou verliezen’. De vrouw diende klacht in.

Ledeberg. Mama is dood.

Franky (47) belt aan bij de buren. Hij zegt dat zijn moeder (83) dood is. Autopsie wijst uit dat ze al meerdere dagen dood is. De man, die psychische problemen heeft, beweert dat ze uit haar zetel viel, maar niet geholpen wou worden. Franky zit nu in een psychiatrische instelling.

Schaarbeek. ‘Ik heb mijn vrouw vermoord.’

De Noord-Afrikaan A. (41) wurgt zijn vrouw (28), terwijl de kinderen toekijken. Even later gaat hij zich aangeven aan het loket van de politie. ‘Ik heb mijn vrouw vermoord.’

Maldegem. Moord zonder Ferrari.

Omer B. (54) en zoon Lieven B. (26) ruziën. De zoon wil een Ferrari, maar krijgt die niet. De jongen vertrekt en komt ’s nachts weer thuis. Hij begroet zijn vader en snijdt in de keuken diens keel over. Omer B. was een gerespecteerde dokter en plaatselijke CD&V-voorzitter. Zijn zoon Lieven werkte bij hem en had een labiele geestelijke gezondheid.

Merendree. Moord onder asielzoekers.

Rashid E. (42) stuurt zijn zoontje (13) om boodschappen. Daarna wurgt hij zijn vrouw Nadja U. (33) met een koord. De twee politiek vluchtelingen wachtten al jaren vruchteloos op een verblijfsvergunning en waren heel populair in het dorp: er werden massale steunacties en solidariteitsacties gehouden om hun uitwijzing te verhinderen.

Leopoldsburg. Gewurgd met computersnoer.

Jeanine M. (46) vertelt Patrick V. (47) dat ze een punt wil zetten achter haar relatie. Patrick V. blijft rustig, vraagt haar boterhammen te maken voor op het werk. Als de kinderen naar school zijn vertrokken, wurgt hij haar met een computersnoer. Jeanine M. keerde na een verblijf van achttien jaar in Griekenland en een mislukt huwelijk in 2000 terug naar Leopoldsburg. Daar ontmoette ze Patrick V., een bouwvakker uit het Brusselse.

Beernem. Roofmoord in de psychiatrie.

Roger K. (63) wordt dood teruggevonden in zijn kamer in de psychiatrische instelling. In zijn nek zijn duidelijke wurgsporen te zien. Uit sporenonderzoek blijkt dat Antony M. (23) die nacht op de kamer van Roger K. is geweest. Hij stal diens portefeuille, maar blijft ontkennen.

OKTOBER

Zaventem. Ontslagregeling.

Een Aziatische man wordt neergestoken aan de luchthaven. Het slachtoffer had een limousinebedrijfje en was de vroegere werkgever van de dader. Nadat die ontslagen werd, richtte hij zelf een bedrijfje op. Hij kwam zijn ex-baas toevallig tegen op de luchthaven.

Koksijde. Vader roeit gezin uit.

Uitzonderlijk zijn de kinderen bij Raoul L. (44). De man is in een vechtscheiding verwikkeld en vreest dat hij zijn kinderen voorgoed kwijt is. Hij schiet zijn drie kinderen Laura (9), Audrey (5) en Gauthier (7) dood en pleegt daarna zelfmoord.

De Panne. Moord op het openingsfeest.

Het gloednieuwe café Le Français opent de deuren met een feestelijke avond. Wanneer de caféhouders het café willen sluiten, komt het tot een vechtpartij tussen José B. (55) en Jean-Marc C. (28). De twee hadden een paar weken eerder al eens ruzie gehad. José B. komt op de stoeprand terecht en sterft in de armen van zijn vriendin. Ze stonden op het punt om te trouwen.

Aartselaar. Lijk in de Schelde.

Een man (41) meldt de verdwijning van zijn vriendin Nancy B. (37). Korte tijd later wordt Nancy uit de Schelde gevist in Temse. Het naakte lijk vertoont sporen van geweld. Bij verhoor gaat de man tot bekentenissen over. Nancy wou van hem scheiden en was een maand eerder beginnen werken om op eigen benen te kunnen staan.

Brussel. Doodgestoken na de salsa.

Wanneer Lionel (22) uit het salsacafé Monte Cristo komt, krijgt hij twee messteken in de rug. De dader komt waarschijnlijk uit een rivaliserende Afrikaanse straatbende. Na de moord breken er in de buurt van de Beurs en in de Matonge-wijk relletjes uit.

Sint-Jans-Molenbeek. Babymoord.

Een 13-jarig meisje is zwanger van haar 16-jarige vriend. Hij verlaat haar omdat ze weigert abortus te plegen. Als het kind geboren wordt, knipt ze zelf de navelstreng door en laat de baby van de balustrade van de 13e verdieping vallen. Haar broers zeggen dat ‘ze niet eens wisten dat hun zus zwanger was’.

Linter. Te laat in het ziekenhuis.

Tijdens de zoveelste ruzie haalt Kevin R. (27) een mes boven en steekt zijn vriendin Liesje H. (23) neer met een mes. Hij loopt in paniek de straat op, roept enkele arbeiders om hulp, rijdt met de vriendin naar zijn moeder om haar raad te vragen en daarna naar de spoedgevallen. De vrouw sterft in het ziekenhuis. Het ging al lang niet goed tussen de twee: zij kreeg slaag, liep vaak weg, maar kwam weer terug.

NOVEMBER

Antwerpen. Scheiden, gijzelen, moorden.

In vol verkeer schiet Yilmaz Y. (34) zijn echtgenote Arife (31) dood en pleegt daarna zelfmoord. De vrouw wilde scheiden van de man: hij mishandelde haar en had haar met de dood bedreigd. Een paar jaar geleden had hij hun kinderen gegijzeld.

Borgworm. Moord met de hamer.

Jerry M. (25), net uit de psychiatrische instelling, belt aan bij zijn groottante Jeanine R. (48). De man van Jeanine R. vertrekt naar zijn werk, maar vraagt zich onderweg af waarom Jerry M. voor de deur stond. De man belt zijn vrouw, maar die neemt niet op. Hij belt naar zijn schoonbroer en die vindt Jeanine R. in een plas bloed. Later bekent Jerry M. dat hij haar met een hamer de hersens insloeg. Het motief is niet duidelijk.

Veurne. Ontslagen man doodt vrouw en hond.

Serge C. (40) schiet zijn vriendin Veronique D. (36) dood en daarna hun rottweiler. Wat later sterft hij aan een overdosis medicatie in de auto. Het parket vindt een afscheidsbrief, waaruit blijkt dat hij depressief was. De man had 19 jaar voor de stad gewerkt, maar werd daar verschillende keren overgeplaatst.

Wellen. Betrapt door bewakingscamera.

Patrick P. (35) slaat met een ijzeren staaf op het hoofd van drugsgebruiker Luc V. (43), de ex van Heidi V. (40). Patrick P. en Heidi V. rijden met het lijk in een bestelwagen naar Maastricht en laten het achter op een parking. Ze hopen dat de moord zal lijken op een afrekening in het drugsmilieu, maar vergeten dat er bewakingscamera’s hangen op de parking.

Diksmuide. Dood in de waterput.

Patrick V. wurgt Kaat L. (45), dumpt haar lichaam in de waterput achter zijn woning. Later geeft hij zichzelf aan voor moord. Kaat L. had twee jaar eerder haar man verloren. Patrick V. was een ex-collega van haar oude man. Hij was niet blij met de aandacht die zijn vriendin van een andere man kreeg.

Brecht. De dokter bedenkt zich.

Willy V.G. (56) belt naar de dokter van wacht. Zijn vrouw Gilberte T. (53) ligt dood in een plas bloed. Alles wijst op een natuurlijke dood. In de week die erop volgt, begint de arts te twijfelen. De politie start een onderzoek. Daaruit blijkt dat Willy V.G. een minnares had, met wie hij een nieuw leven wilde beginnen. Hij versmoorde Gilberte door een laken en deken op haar hoofd te drukken.

DECEMBER

Brasschaat. De laatste aria.

Dirk V.C. (48) vermoordt zijn vriendin Carine T. (42). Daarna onderneemt hij een mislukte zelfmoordpoging. Dirk V.C. is een bekende operazanger, die lesgaf en verschillende koren dirigeerde. Tijdens een van zijn lessen ontmoette hij Carine T., maar het boterde niet altijd tussen de twee: de politie moest verschillende keren tussenbeide komen.

Oeselgem. Dronken vrouw steekt man dood.

Sylvère V.R. (58), een voormalige beroepsmilitair, en zijn vriendin Marleen D. (50) zitten op café. Sylvère vertrekt, want hij is het beu dat zijn vriendin zoveel drinkt. Een paar uur later komt ze stomdronken thuis. Er ontstaat een heftige discussie. Marleen M. steekt een mes in zijn borst.

Dentergem. Dood na een uitstap.

Een koppel komt thuis van een uitstap. Er ontstaat een ruzie. De vrouw (50) steekt haar man (58) dood. Voor de man kan geen hulp meer baten.

Ochtrup (D). Dodelijk misverstand.

Gert L. (37) heeft een personeelsfeestje in de stad. Na afloop neemt hij de taxi naar het viersterrenhotel waar hij verblijft, maar daar raakt hij niet binnen. De poetshulp Seydi H. denkt dat Gert een inbreker is, en haalt in de keuken een mes waarmee ze hem vermoordt. De hotelleiding verontschuldigt zich voor het ‘pijnlijke misverstand’.

Wichelen. Dood met de hamer.

Marie V.D.M. (76) en haar echtgenoot Frans V.D. (80) hebben een banale ruzie over een sigaar die zij hem niet wil aanbieden. De ruzie loopt uit de hand en Marie slaat Frans dood met een hamer. Onlangs vierden ze hun gouden huwelijksverjaardag. De vrouw zorgde al lang voor haar dementerende echtgenoot.

Oosterzele. Moord bij de instelling.

Thys D.L. (18) had een droevige jeugd: drugs, diefstal, op straat gezet door zijn moeder. Hij raakt depressief wanneer zijn boezemvriend Tanase D.B. vermoord wordt. Hij weet dat J. (17) het gedaan heeft en dat kost hem het leven: J. steekt Thys dood met een mes. Later bekent J. ook de moord op Tanase.

Eernegem. Dood op Kerstmis.

Kerstfeest in café Papillon. Marco C. (30) en zijn vriendin komen het café binnengewandeld. Uitbater Georges D. (53) weigert hem de toegang omdat hij een jaar eerder amok had gemaakt in de Papillon. Er ontstaat een discussie. De vriendin van de uitbater, Marina P. (44), wil tussenbeide komen met een soort rambodolk. Marco C. neemt haar die af en steekt Georges D. en zijn vriendin Marina P. dood.

Kraainem. Het discomysterie

Er ontstaat een ruzie op de middenberm voor discotheek Number One. Een zwarte BMW rijdt in op het groepje vechters. Xavier W. (19) belandt onder de wielen: hij is dood. Uit een autopsie blijkt dat de verwondingen van Xavier niet veroorzaakt zijn door de aanrijding. Wie er in de BMW zat, is onduidelijk. Sommige getuigen zeggen dat het Olivier (25) was, de broer van Xavier. Die ontkent en wordt daarin gesteund door andere getuigen. Het onderzoek verloopt bijzonder moeizaam.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content