De ziekte ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een gevolg van haperende communicatie tussen het zenuwstelsel en de spieren. Patiënten raken verzwakt en geleidelijk verlamd. De ziekte is ongeneeslijk. Maar ze wordt uitgebreid bestudeerd, onder meer door de ploeg van hersenonderzoeker Ludo Van Den Bosch (VIB/KU Leuven). Zijn team ontwikkelde een nieuwe methode om de communicatie tussen zenuw- en spiercellen te bestuderen, zo meldde Stem Cell Reports. Ze steunt op de kweek uit stamcellen van zowel spier- als zenuwcellen die op een microchip connectie met elkaar moeten maken. De methode maakt het mogelijk om de verbindingen tussen beide celtypes grondiger te onderzoeken.

Het wegwerken van een genetische fout zou ALS-patiënten kunnen helpen.

Eerder dit jaar beschreef een ploeg rond Van Den Bosch in The EMBO Journal de effecten van een genetische mutatie op een eiwit dat talrijk voorkomt in de zenuwcellen van ALS-patiënten. Het speelt dus zeker een rol in het verloop van het ziekteproces, maar het is niet duidelijk welke. Wel is duidelijk dat het wegwerken van de genetische fout door middel van knip- en plakgentechnologie uitmondt in een minder grote verstoring van de bewegingsneuronen. Mogelijk schuilt er in de aanpak een eerste echte behandeling. Maar zeker is dat nog niet.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content