Ann Peuteman

Mak zien de groenen toe hoe hun realisaties worden teruggeschroefd.

Als een partijvoorzitster haar man alleen op huwelijksreis stuurt, doet ze dat toch alleen om haar partij ondertussen de regering binnen te loodsen? Die conclusie was vorige week snel gemaakt in de Wetstraat. Alleen trouwt Vera Dua (Groen!) pas in de zomer, stuurde ze haar partner alleen naar Maleisië omdat ze in politiek woelige tijden niet drie weken lang onbereikbaar wilde zijn, en is haar partij in de Vlaamse regering geen alternatief voor de VLD. SP.A, CD&V en Groen! komen in de parlementaire commissies niet aan een meerderheid, wat Vlaanderen de facto onbestuurbaar zou maken. ‘Zelfs als we rooms-rood of een andere formatie wél aan een meerderheid konden helpen, stonden we nog niet te springen om erin te stappen’, aldus Dua.

Ondertussen zijn de potentiële coalitiepartners er ook niet aantrekkelijker op geworden. De socialisten, die al jarenlang roepen dat er geen groenen nodig zijn voor een milieubewust beleid, heten ‘een teleurstelling’. Nieuwe meerderheidspartij CD&V heeft de zaak meteen al beklonken door voormalig Unizo-topman Kris Peeters te droppen op de stoel van Leefmilieu, die Dua persoonlijk vier jaar lang had warm gehouden. Peeters kan bezwaarlijk van groene sympathieën worden verdacht. Zonder verpinken schroeft hij de ene groene realisatie na de andere terug. Is afschaffen geen optie, dan is ridiculiseren nog altijd een mogelijkheid. Natúúrlijk kan worden onderzocht of we in de steden niet weer meer afval in één zak kunnen stoppen. CO2-probleem of niet, de spaarlampen zijn geen succes en dus kunnen we beter schone lucht aankopen in het buitenland. En zouden we de uitstap uit de kernenergie ook niet beter gewoon vergeten? Volgende week organiseert het Vlaams parlement trouwens een hoorzitting over kernenergie. Wie weet krijgt iemand na dertig jaar discussiëren wel een baanbrekende ingeving.

Peeters’ eigenhandige Restauratie zal hem electoraal wellicht niet misvallen. Om het met de vroegere Agalev-voorzitter Jos Geysels te zeggen: ‘De ideeën worden platgewalst door het economisch correcte denken.’ En Peeters staat echt niet alleen, zelfs niet binnen zijn eigen partij. Op de plattelandsoptocht die net voor de federale verkiezingen van 2003 in Gent tegen Vera Dua’s beleid werd gehouden – en het onkiese bordje ‘Stop de groene hoer’ meedroeg – liep ook een aanzienlijke christen-democratische vertegenwoordiging. Het is de geest van die druk bijgewoonde betoging die Peeters nu uitvoert.

De groenen slagen er ondertussen alleen in het nieuws te halen als ze de mogelijkheid van lijstverbindingen voor de gemeenteraadsverkiezingen naar voren schuiven. Als ze niet willen dat hun vijf regeringsjaren één voor één worden uitgegomd, moeten ze misschien eens overwegen om oppositie te gaan voeren.

Ann Peuteman

Minister van Leefmilieu Peeters kan bezwaarlijk van groene sympathieën worden verdacht.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content