MO

cover MO

Lees nr. 03 | 8 september 2021

Web weergave

De antivaccinatiebeweging vormt een onwaarschijnlijk spectrum van uiteenlopende online groepen: kritische ouders uit de middenklasse, uiterst linkse anarchisten, uiterst rechtse onruststokers en alles daartussenin. Maar daarachter schuilt een complex netwerk dat, over de grenzen heen, samenwerkt om de boodschap te verspreiden. Agressiever, beter gecoördineerd en effectiever dan ooit.

TRENDS

'De hele ontwikkelingssector is geënt op de transfer van middelen naar het Zuiden', zo schrijft Patrick Develtere, professor Internationale Samenwerking aan de KU Leuven. Na decennia sijpelt nu het besef door dat het anders kan én moet. 'De grootste opdracht is om de nieuwe strategie in praktijk te brengen', stelt 11.11.11-directeur Els Hertogen. 'Rechtvaardige verhoudingen realiseer je niet met liefdadigheid.'

TRENDS

Naar school gaan over de grens, in Frans-Guyana: dat is normaal voor kinderen in zuidoost-Suriname. Het gebeurt op basis van afspraken tussen de Surinaamse en Franse overheid. Maar verder studeren in Frans-Guyana mag dan weer niet, en in Suriname zelf kan het niet. Zonder toekomstplannen grijpen steeds meer jongeren in deze situatie naar de fles.

TRENDS

MO* is er elke dag. Meer slow journalism, onderzoek, duiding en toegankelijke maar onderbelichte maatschappelijke verhalen? Surf naar MO.be

ENKEL OP MO.BE

Een vluchteling die in ons land asiel aanvraagt, moet in staat zijn om een goed onderbouwd, doorleefd en logisch vluchtverhaal te vertellen. Maar niet iedereen kan dat. Trauma's en taboes hakken in op het vertelvermogen van slachtoffers van foltering of mishandeling. Gevolg: mensen die nood hebben aan internationale bescherming vallen door de mazen van het opvangnet.

TRENDS

Van een kind dat aarde at werd Suzanne Simard bosecologe die de grond onder onze voeten bestudeert. 'Daar is een hele wereld te ontdekken', vertelt ze. 'En vooral: er is nog zo veel dat we niet begrijpen over hoe het leven onder de grond samenhangt en hoe het ook ons leven bepaalt.'

TRENDS

De neoliberale orde was te onrechtvaardig en te vervuilend, liet het volk weten. En dus moet het anders: de staat is steeds meer terug als een actor in economie en maatschappij. Garanties op succes zijn er niet, en het wordt een lakmoesproef van menselijke solidariteit. tekst John Vandaele illustratie Lectrr

FOCUS

Europa moet het groenste continent ter wereld worden, zo wil de Europese Commissie het. Maar de nieuwgevonden ambities voor een duurzaam Europa dreigen nu al te verzuipen in een moeras van bedrijfslobby's, nationale belangen en druk van de fossiele industrie.

FOCUS

Overheden werden voor het blok gezet door de coronacrisis: het roer zelf in handen nemen of chaos toelaten? Het dilemma vormt zowel een gevaar als een kans, want een wereldcrisis is een kans om het systeem te veranderen. Wat als we, zoals enkele landen al doen, het pad van de welzijnseconomie gaan bewandelen?

FOCUS

De terugkeer van de staat zal in Libanon nog even op zich doen wachten. De vijftien jaar durende burgeroorlog verzwakte de overheid, waarop die volledig leeggezogen werd door de politieke en financiële elite. Wat rest is een geraamte, een staat in naam, die zijn burgers amper elektriciteit kan bieden.

FOCUS

Zijn ze verloren, de kinderen die opgroeien in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden? Ze gaan niet naar school en kampen met de opgelopen trauma's. Hoe gaan deze kinderen en jongeren kunnen integreren, in welke maatschappij dan ook? MO*journaliste Ula Idzikowska vroeg het aan psychologen in de kampen op Samos en Lesbos.

VERHALEN

Er is best wat gezonde scepsis ten opzichte van mediagenieke cryptomunten zoals bitcoin. Maar het geloof in de achterliggende technologie, blockchain, groeit. Onderzoekers noemen het toepassingsveld daarvan enorm en veelbelovend. Ook, en niet in het minst, voor overheden op het Afrikaanse continent.

VERHALEN

Ze delen een verleden in de Ethiopische deelstaat Tigray: de Leuvense professor bodemkunde Seppe Deckers en zijn Gentse collega geografie Jan Nyssen. Met grote betrokkenheid volgen ze de burgeroorlog die er zich afspeelt. Na drones, vliegtuigen en artillerie wordt nu voedsel als wapen ingezet.

VERHALEN

Ooit was ze gouverneur van de grootste regio van Liberia en vervolgens minister, maar vandaag zet Julia Duncan-Cassell zich in voor vrede in Tigray. Ook al ligt die Ethiopische deelstaat in de andere uithoek van het continent. 'Ik werkte als minister met vrouwen en kinderen, de meest kwetsbaren in de maatschappij. Dat heeft me veel geleerd over waar de prioriteiten moeten liggen in de herstelpolitiek na een conflict.'

VERHALEN

Twintig jaar geleden viel de hemel op het hoofd van het Westen toen twee vliegtuigen zich in de Twin Towers van New York boorden. Niets zou na 9/11 nog zijn zoals het geweest was. Tenminste, dat werd steevast herhaald. MO*journalist Gie Goris stelt zich daar vragen bij. De Taliban waren toen aan de macht, en ze zijn dat vandaag opnieuw. De wereld draaide twintig jaar geleden vierkant, en dat doet hij nog steeds.

VERHALEN

Journaliste Cindy Huijgen werd in 1993 geadopteerd uit China door een Nederlands gezin. Nieuwsgierig naar haar geboorteland koos ze ervoor om als correspondente in Beijing te werken. Daar ontdekt ze dat er honderdduizenden, zo niet miljoenen Chinese baby's in eigen land zijn geadopteerd. De vraag dringt zich op: wat zou het alternatief geweest zijn voor haar interlandelijke adoptie?

VERHALEN

Dat het een andere tijd was, toen de literatuur verscheen die we vandaag 'koloniaal' noemen. Verbannen of verketteren hoeft niet, maar veel boeken kunnen wel een context en nieuwe lezersperspectieven gebruiken. Dat is precies wat twee nieuwe essaybundels, een Nederlandse en een Vlaamse, willen doen. Ze geven een zwarte tegenstem aan vooral witte koloniale verhalen.

RECENSIES