Voorzitter

Wouter Beke, sinds 2010. Behaalde 59.291 voorkeurstemmen bij de federale verkiezingen in 2014.

Aantal leden

48.363

Score

In 2014

Europees: 20,0%

Federaal: 18,6%

Vlaams: 18,6%

In 2018

Provincieraad: 19,8%

Laatste peiling: 14,7%

(april 2019, VRT/De Standaard)

Slogan

'De weg vooruit'. De CD&V-jongeren voeren campagne met 'Redelijk scherp'.

Waar ligt de lat?

Afgetekend de tweede partij van Vlaanderen worden. Eindigen met brons na de Open VLD of Groen is een rampscenario. Naar huis gaan zonder medaille, wat volgens de peilingen zelfs kan, is een horrorscenario. De hoop rust op Hilde Crevits, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen.

Sterktes

Hilde Crevits, de populairste politica van Vlaanderen. En de partij staat lokaal nog altijd sterk, zo bewees ze bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018.

Zwaktes

In de federale regering zat de partij nooit echt goed in haar vel. De CD&V wilde de N-VA erbij, zodat die zich zou 'kapotregeren', maar niemand had het zo moeilijk met het Zweedse experiment als de christendemocraten. Vanuit Wouter Bekes 'moedige midden' wordt de partij ook niet altijd goed gehoord in een erg schreeuwerig debat. En dan is er nog het Arco-dossier.

Breekpunten

De sociaal-economische hervormingen van de regering-Michel I terugdraaien is voor de CD&V onbespreekbaar.

Wil niet regeren met

Vlaams Belang en de PVDA.

Hoogtepunt

Dat Kris Peeters middels de aanschaf van een kilo beuling op de Antwerpse markt de veiligheidsobsessie van Antwerps burgemeester Bart De Wever in het belachelijke trok, was een zeldzaam moment van weerbaarheid bij de CD&V.

Blunder

Kris Peeters' premierschap laten schieten, zodat Marianne Thyssen Eurocommissaris kon worden. Als premier was Peeters allicht niet het kneusje van de regering-Michel I geweest, en het commissariaat van Thyssen heeft niet opgeleverd wat de partij ervan had verwacht.

Wit konijn

Jan Briers.

Stem op cd&v, want...

u gelooft dat N-VA, SP.A en Open VLD een afspraak hebben om - indien mathematisch mogelijk - de Antwerpse stadscoalitie door te trekken naar de Vlaamse regering, een gerucht dat vooral CD&V'ers verspreiden. Met Hilde Crevits hebt u het vooruitzicht op de eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen.

Stem niet op cd&v als...

u vindt dat de wachtlijsten in de zorg echt eens moeten worden weggewerkt, dat Hendrik Bogaert geen lijsttrekker voor de Kamer in West-Vlaanderen had mogen worden na zijn voorstel om hoofddoeken (en andere 'opvallende religieuze symbolen') op straat volledig te verbieden, en er volgens u geen Europees leger hoeft te komen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.