Ewald Pironet

Jean-Marie Dedecker pakte uit met ‘een doctoraatsthesis’ over de kostprijs van migratie en concludeerde: ‘Stop het importeren van armoede.’ Gelijktijdig kwam het VN-bevolkingsfonds met een uitvoerige studie. Die claimt: ‘Voor Europa kan migratie een oplossing zijn voor de vergrijzing en krimpende bevolkingen.’

Vorige week presenteerde Jean-Marie Dedecker zijn boek Hoofddoek of Blinddoek, waarin hij een analyse maakt van de migratie. Volgens zijn berekeningen kost de migratie België jaarlijks 7,67 miljard euro of 2,2 procent van het bruto binnenlands product. ‘Migranten blijven welkom, maar om te presteren, niet om te profiteren’, stelde hij. ‘Stop het importeren van armoede.’ Het boek van Dedecker staat vol straffe uitspraken en in alle Vlaamse kranten mocht hij zijn oneliners debiteren.

Op hetzelfde moment verscheen het Human Development Report 2009 van het United Nations Development Programme (UNDP), een uitgebreid en met cijfers en tabellen gedocumenteerd onderzoek over migratie. De conclusie daarin kreeg nauwelijks aandacht in onze pers. Nochtans staat erin te lezen: ‘Migratie kan veel gunstiger zijn dan vaak wordt aangenomen, zowel voor de gastlanden als voor de landen van herkomst.’

De wereld telt bijna 1 miljard migranten op een bevolking van 7 miljard. De UNDP corrigeert het ‘algemene misverstand’ dat migratie meestal van het ene land naar het andere is. Circa 75 procent van de migranten blijft in eigen land. Zo’n 270 miljoen trekken wel de grens over, en dan gaat het vaak om migratie tussen westerse landen. Amper 12 procent van de migranten in Europa komt uit Afrika, terwijl meer dan 50 procent uit Europa zelf afkomstig is. Slechts 3 procent van de Afrikaanse bevolking leeft niet in zijn geboorteland, slechts 1 procent leeft in Europa.

Het onderzoek stipt aan dat de voordelen voor migranten zelf ‘enorm’ kunnen zijn: migranten uit arme landen kunnen vijftien keer meer verdienen dan in hun thuisland. En ze worden met zestien keer minder kindersterfte geconfronteerd. Anders dan algemeen wordt aangenomen, varen ook de gastlanden wel bij migratie: de migranten dragen meestal bij aan economische groei en ze verdringen de lokale bevolking niet van de arbeidsmarkt.

Er is volgens de auteurs weinig bewijs dat migratie een negatieve invloed heeft op de gastlanden. De bezorgdheid van vele gastlanden dat laaggeschoolde migranten uit armere landen banen afpakken, het loonniveau omlaaghalen en de openbare dienstverlening extra belasten, wordt als ‘vaak overdreven’ bestempeld. De impact van migranten op uitkeringen en subsidies is, op nationaal en lokaal niveau, beperkt. ‘Migranten leveren meer op dan ze kosten’, aldus de studie.

De UNDP voorspelt dat de vraag naar arbeidsmigranten in de rijke landen de komende decennia zal toenemen omdat de omvang van de eigen beroepsbevolking krimpt. Tegelijkertijd verwachten de armere landen een bevolkingsaanwas van meer dan een derde. Wel is het belangrijk dat gehoor wordt gegeven aan de zorgen van de lokale bevolking, zodat zij immigratie niet langer als een bedreiging beschouwen, zegt het rapport. Als we zien hoe Jean-Marie Dedecker kritiekloos zijn oneliners over migratie mocht verkondigen, is er nog zeer veel werk aan de winkel.

HET HUMAN DEVELOPMENT REPORT 2009 VAN HET UNITED NATIONS DEVELOPMENT PROGRAMME VINDT U OP HTTP://HDR.UNDP.ORG/EN/REPORTS/GLOBAL/HDR2009

Ewald Pironet

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content