Jan Delvaux
Jan Delvaux Belpopkenner

?No code?, meer dan ooit Pearl Jam.

Het is nooit duidelijk geweest wie ze eigenlijk wilden zijn. Het korte leven van Pearl Jam stond altijd in het teken van de roem en hoe er mee om te gaan. Af en toe werd er gelachen, maar het merendeel van de tijd ging het van gekunsteld tot melig. Denken we maar aan het vervolgverhaal over de rivaliteit tussen de koningskinderen Kurt Cobain en Eddie Vedder. Eens uit het spoor van Nirvana kwam de hopeloze strijd tegen de populariteit. Alle tekenen van persoonsverheerlijking werden taboe en de communicatie met de wereld gebeurde liefst via de achterdeur.

Tevergeefs allemaal. Met dat hele carnaval bleken ze de mensen net aan te moedigen om van hen te houden. Dat zorgde voor albums waar kop noch staart aan te krijgen was. Pearl Jam raasde maar door en liet vooral op het in zelfmedelijden gemarineerde ?Vitalogy? (1994) de tenen fameus krullen.

Twee jaar van uitblazen en nevenprojecten lijkt soelaas te hebben gebracht. Hoewel ?No code? het meest diverse album uit de reeks is, lijken ze dichter bij hun bestemming te zitten dan ooit. Pearl Jam is in essentie een hardrockgroep met grote gevoelens en gebaren die een gemoderniseerd hippiedom aankleeft. Kaarsen in de studio, een mystieke verbondenheid met de geboortegronden en Vedder die in ?I’m open? iets te zeer in de ban is geraakt van de Pakistaanse bezweerder Nusrat Fateh Ali Khan. Dat soort dingen.

Vooral de komst van nieuwe drummer Jack Irons (eerder bij de Red Hot Chili Peppers) heeft een beslissende duw gegeven. Zijn ritmische patronen herinneren aan Led Zeppelin en The Who en geven de groep de energie en de variatie om zowel in kracht als in finesse uit te blinken. Ze worden daar alleen in overtroffen door Neil Young met wie de groep vorig jaar nog door de wereld trok. Zijn schaduw bedekt het landelijke ?Off he goes? en het door gitarist Stone Gossard gezongen ?Mankind?, een groot gevecht tegen de wereld à la ?Rockin’ in the free world?.

Met zoveel overwinningen op rij lijkt het gezeur voorgoed gekeerd. ?No code? plaatst Pearl Jam nadrukkelijker dan ooit waar ze al langer zaten maar waar hun hoofd nooit was : net voor Smashing Pumpkins als de luidste hitgroep van het moment. Ze proberen er alvast mee te leren leven.

Jan Delvaux

Pearl Jam, ?No code?, (EPC 484448 2/Epic).

Pearl Jam : zoveel overwinningen op rij.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content