Jan Delvaux
Jan Delvaux Belpopkenner

De waarborg van de Beastie Boys.

Naar de Beastie Boys luister je voor de kleuren. De makers van yells als “Fight for your right” en “No sleep till Brooklyn” verlieten tien jaar geleden de hitparade en kozen voor een cursus creatief aanmodderen. Ze vullen de huismerken punk en hiphop voortdurend aan met modieuze retrogeluiden en verse marktwaar. Wat uitmondt in een soort van intuïtieve collages die vaak een voorspellende kracht hebben.

Het New Yorkse trio heeft zo niet alleen een efficiënte remedie tegen de verveling ontdekt. Het kreeg er ook een cumulatieve succescurve bij. Tussen elk album zit zo’n vier jaar. Wat vandaag een muzikale generatie is. Door hun frisse aanpak zijn ze altijd weer modieus voor de jongste jeugd en blijven ze tevens interessant voor vorige generaties. Het voorbeeld is dichtbij. In eenzelfde festivalzomer doen ze zowel T/W als Pukkelpop aan.

Zeer opmerkelijk aan de

Beastie Boys is dat ze zelfs kunnen verbazen met wat men elders evident vindt. Zo hadden de volgers er enkele jaren geleden de mond van vol dat de drie zowaar zelf instrumenten ter hand namen. Op “Hello nasty” blijken ze voor het eerst in staat tot echte liedjes. Ze zijn van een eenvoudig en zweverig allooi en hadden ook de monden van Evan Dando ( Lemonheads) of Stephen Malkmus ( Pavement) kunnen kiezen. De andere grote uitsmijter is het bezoek van reggaeprins Lee Perry. De verwarde alchemist was zich zoals gebruikelijk van plaats noch tijd bewust en heeft het bij herhaling over de Beastlie Boys en hun beastlie toys.

Die speelgoedtrommel is ondanks de nodige aberraties opvallend samenhangend. Op “Hello nasty” verlaten de heren stilaan de pastiche en de parodie en gaan ze op zoek naar een balans tussen respect voor de eigen herkomst en het oog op morgen. Ze strooien weer vrijgevig met wat een grote gemene deler sinds oudsher van hen verwacht. Teksten die het onmogelijke laten rijmen en die toogmoppen optillen tot poëzie. De eigentijdse en gestoorde motoriek laten ze in de superbegaafde en jonge handen van nieuwe medewerker Mix Master Mike, een draaitafelman met een abonnement op de toekomst. Cult voor een almaar grotere menigte.

Beastie Boys “Hello nasty” (7243 4 95723 2 4/Grand Royal)

De Beastie Boys zijn op zondag 30 augustus affichehoofd op Pukkelpop in Hasselt (Kiewit). Inlichtingen: (011) 40.22.67.

Jan Delvaux

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content