JAN HOET VINDT EEN BIOGRAAF

Het is niet de eerste keer dat er een boek verschijnt over kunstkenner, conservator en curator Jan Hoet. Toch was het een kleine verrassing toen vorige week bekend raakte dat journalist Jan Haerynck door Hoet zelf is aangezocht om zijn levensverhaal op te tekenen, op initiatief van een Duitse uitgeverij bovendien. Haerynck, een freelancejournalist die voor magazines als Humo, Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en Knack werkt, zal de komende zes maanden op geregelde tijdstippen gesprekken voeren met zijn 73-jarige onderwerp. De auteur plant ook ontmoetingen met ‘iedereen die Hoet heeft ontmoet en met hem heeft samengewerkt’. Het eindresultaat moet volgens Haerynck ‘een hele kloeke, serieuze en wetenschappelijk gefundeerde biografie van ongeveer vierhonderd pagina’s’ worden en zou in 2012 moeten uitkomen.

LYNETTE FROMME FAN VAN MANSON

De 60-jarige Amerikaanse Lynette Fromme wordt op 16 augustus vrijgelaten. De volgelinge van seriemoordenaar Charles Manson zal dan 34 jaar van haar leven in de gevangenis hebben gezeten. In 1975 richtte ze in Sacramento een pistool op de Amerikaanse president Gerald Ford. Veiligheidsagenten konden haar overmeesteren maar het wapen bleek niet geladen te zijn. Toch werd Fromme veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Haar daad moest de aandacht vestigen op haar goeroe Charles Manson, die ondertussen al veertig jaar in de gevangenis zit na de dodelijke raids die hij met de Manson Family uitvoerde, onder meer op Sharon Tate. Fromme maakt al sinds 1985 kans op een vervroegde vrijlating, maar ze liet die telkens onbenut voorbijgaan. In 1987, toen er geruchten de ronde deden over de slechte gezondheid van Manson, ontsnapte ze even uit de gevangenis.

RONNIE BIGGS VRIJ OM TE STERVEN

Zijn vrijlating was een aantal keer aangekondigd, maar uiteindelijk is het dan toch gelukt voor Ronnie Biggs (79). Lang zal de grootste treinrover uit de Engelse geschiedenis er allicht niet van kunnen genieten. Biggs is doodziek en mag enkel vanwege die wankele gezondheidstoestand de gevangenis verlaten. Zijn familie verwacht dat hij nog maar enkele weken zal leven. Biggs maakte deel uit van een bende van vijftien die in 1963 de posttrein tussen Glasgow en Londen overviel en een recordbedrag buitmaakte. Kort daarna werd hij opgepakt en tot 30 jaar cel veroordeeld. Echt berucht werd Biggs pas toen hij 15 maanden later ontsnapte en vervolgens 36 jaar ongrijpbaar bleef voor de Britse justitie. Hij leefde onder meer in Frankrijk, Australië en Brazilië en bracht zelfs muziek uit. In 2001 keerde hij terug naar zijn geboorteland om er zich vrijwillig aan te geven.

Hannes Cattebeke en Jan Jagers

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content