Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

OPNIEUW GEARRESTEERD AUNG SAN SUU KYI

De Myanmarese oppositieleidster en voormalige Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi (63) is aangeklaagd wegens overtreding van de regels van haar huisarrest. De Amerikaan John William Yethaw, die twee weken geleden stiekem naar haar villa zwom, zou de oorzaak zijn van haar arrestatie. Ook Yethaw is in beschuldiging gesteld, wegens de schending van de immigratiewet. Suu Kyi werd in 2003 voor de zoveelste keer onder huisarrest geplaatst door het militaire regime in het voormalige Birma. Wettelijk mag ze maximaal zes jaar onder huisarrest worden geplaatst. Door de demarche krijgt het regime een uitgelezen kans om de oppositieleidster ook de komende jaren te kortwieken.

LAAT NAZIPROCES JOHN DEMJANJUK

In München is vorige week John Demjanjuk (89) aangekomen. De als Ivan geboren Oekraïener werd uitgeleverd door zijn tweede thuisland, de Verenigde Staten. Hij wordt ervan verdacht in 1943 zes maanden kampbewaker te zijn geweest in het vernietigingskamp in het Poolse Sobibor. In die periode kwamen daar meer dan 20.000 Joden om het leven. Demjanjuk verhuisde na de Tweede Wereldoorlog naar de VS. In 1986 werd hij uitgeleverd aan Israël, waar hij tot levenslang werd veroordeeld. Een overlevende van de Holocaust had hem eind jaren zeventig geïdentificeerd als ‘Ivan de Verschrikkelijke’, een uiterst wreedaardige bewaker in het vernietigingskamp Treblinka. Zes jaar later kwam hij weer vrij, toen uit nieuwe informatie bleek dat niet hij maar een zekere Ivan Martsjenko de beruchte ‘Ivan de Verschrikkelijke’ was geweest. Intussen was de Duitse justitie wel een eigen onderzoek gestart naar Demjanjuk. Dat resulteert na een jarenlange juridische strijd in een officiële beschuldiging.

LUCRATIEVE BIJVERDIENSTE DIDIER DONFUT

Minder dan een maand voor de regionale verkiezingen heeft Didier Donfut (PS) ontslag genomen als Waals minister van Gezondheid, Sociale Actie en Gelijke Kansen. De voormalige federale staatssecretaris heeft met zijn eenmansbedrijfje IDEE al sinds 2000 een lucratief contract met Gazière du Hainaut (IGH). Aan het hoofd van die intercommunale staan zijn partijgenoten Robert Urbain en Patrick Moriau. Donfut streek als energie-expert voor zijn consultancy-opdrachten zo’n 130.000 euro per jaar op. Toen de informatie uitlekte in La Libre Belgique nam Donfut meteen ontslag, ook al is hij ervan overtuigd ‘dat het contract met IGH perfect wettelijk en transparant was’. Donfut stond derde op de PS-lijst in het arrondissement van voorzitter Elio Di Rupo, maar zal niet deelnemen aan de verkiezingen. Voor de Franstalige socialisten is het het zoveelste schandaal in de aanloop naar 7 juni.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content