Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

ANDERMAAL HERRIE PRINS HARRY

Het gedrag van de Britse prins Harry zorgt alweer voor ophef aan de overkant van het Kanaal. De tabloid News of the World lanceerde afgelopen weekend een video waarin de derde in rij voor de Britse troonopvolging zich denigrerend uitlaat over medesoldaten van vreemde origine. De fragmenten werden door Harry en zijn kompanen zelf opgenomen tijdens een legertraining op Cyprus in 2006. De prins noemt een cadet van Aziatische origine ‘our little Paki friend’ en een andere een ‘raghead’, een beledigende term voor Arabieren. Het Britse hof bood meteen zijn verontschuldigingen aan en zegt dat de termen geenszins kwaadaardig bedoeld waren. Het Britse leger neemt racisme zeer ernstig, maar vindt niet dat het voorval van dien aard is om een onderzoek te starten. Harry kwam in 2005 op soortgelijke wijze in het nieuws toen hij naar een verkleedparty trok in naziuniform.

AL-QAEDACHEF DOOD OUSSAMA AL-KINI

De Keniaan Oussama Al-Kini werd tijdens de eerste week van het jaar vermoord. De chef operaties van Al-Qaeda in Pakistan figureerde samen met zijn eveneens omgekomen rechterhand Sheikh Ahmed Salim Swedan op de Most Wanted List van de FBI, wegens hun rol in de aanslagen op Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika in 1998. Al-Kini wordt er ook van verdacht de aanstoker te zijn geweest van de aanslagen op het Marriotthotel in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, waarbij op 20 september 2008 60 doden vielen.

TERUG NAAR SUEZ SOPHIE DUTORDOIR

Sophie Dutordoir, een van de machtigste zakenvrouwen van ons land, stapt op als directeur bij gasnetbeheerder Fluxys. Ze keert terug naar stroomproducent Electrabel en de groep GDF Suez, waar ze nog geen twee jaar geleden vertrok. Volgens het reglement van Fluxys kan ze als ex-topvrouw van Fluxys in de eerste zes maanden geen operationele bevoegdheden opnemen bij een commercieel energiebedrijf. Dat wordt opgelost door haar eerst te benoemen tot adviseur van GDF Suezdirecteur Jean-Pierre Hansen. Daarna zal ze verantwoordelijk worden voor de activiteiten van GDF Suez in de Benelux en Duitsland. Er wachten Dutordoir een paar moeilijke dossiers, zoals de verlenging van de levensduur van kerncentrales en de strijd met de Belgische regering over de heffingen die ze Electrabel wil opleggen. Het directiecomité van Fluxys reageerde verslagen op de onverwachte transfer.

DODE MILJARDAIR ADOLF MERCKLE

De financiële crisis heeft een zoveelste slachtoffer geëist. De Duitse miljardair Adolf Merckle (74) zag geen uitkomst meer voor de situatie waarin zijn bedrijven verkeerden en pleegde zelfmoord. Merckle zakte vorig jaar 50 plaatsen op de Forbes-lijst van de rijksten der aarde. Niettemin bleef hij nipt binnen de top 100. Hij had een deel van zijn fortuin geërfd, maar hij gold ook als een succesvol zakenman die de kleine zaak van zijn grootouders uitbouwde tot een farmareus: Phoenix Pharmahandel. Merckle kwam in de problemen toen hij vorig jaar 400 miljoen euro verloor door een foute gok met Volkswagenaandelen. Net voor de jaarwissel kreeg hij uitstel van betaling van zijn schulden door met een deel van zijn persoonlijke fortuin borg te staan. Intussen zou hij werken aan een herstructurering. Zover is het dus niet gekomen.

Golden GlobesIn Los Angeles werden op zondag 11 januari de Golden Globes 2009 uitgereikt. De grote winnaar werd de film Slumdog Millionaire van regisseur Danny Boyle. De Golden Globes worden beschouwd als een goede graadmeter voor de Oscars, de belangrijkste filmprijzen in Hollywood, die op 22 februari worden uitgereikt. De nominaties voor de Oscars worden op 22 januari wereldkundig gemaakt. Winnaars per categorie > Film (drama) Slumdog Millionaire > Film (musical/comedy) Vicky Cristina Barcelona > Regie Danny Boyle (Slumdog Millionaire) > Acteur (drama) Mickey Rourke (The Wrestler) > Actrice (drama) Kate Winslet (Revolutionary Road) > Acteur (musical/comedy) Colin Farrell (In Bruges) > Actrice (musical/comedy) Sally Hawkins (Happy-Go-Lucky) > Bijrol (acteur) Heath Ledger (The Dark Knight) > Bijrol (actrice) Kate Winslet (The Reader) > Buitenlandse film Waltz with Bashir > Animatie – Wall-E > Screenplay Simon Beaufoy (Slumdog Millionaire) > Filmsong The Wrestler (The Wrestler) > Filmmuziek AR Rahman (Slumdog Millionaire)

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content