Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

PIN-UP n°1 BETTIE PAGE

De Amerikaanse pin-upgirl Bettie Page is op 85-jarige leeftijd overleden na een hartaanval. In de jaren vijftig was ze een van de belangrijkste wegbereiders van de seksuele revolutie. Van 1950 tot 1957 was Page de onbetwiste covergirl, die met haar onschuldig-stoute blik en (op een koude dag) bijbehorende lingerie mannen wist te enthousiasmeren. In het allereerste nummer van Playboy uit 1955 prijkt Page poedelnaakt, op een kerstmannenmuts na, naast een kerstboom. Vanaf 1957 ging het steil bergaf met de voormalige secretaresse. Ze hertrouwde een aantal keren, kampte met depressies en werd in 1983 vrijgesproken van poging tot moord omdat ze ontoerekeningsvatbaar was.

Haar foto’s uit de jaren vijftig zijn dezer dagen weer bijzonder gewild: Page wordt vereerd als het icoon van de pin-uprevival. De Bettie-merchandise is niet bij te houden, en ook haar typische ponykapsel wordt weer volop gekopieerd.

POSTUME PRIJS BENAZIR BHUTTO

Een jaar na haar dood heeft de voormalige Pakistaanse premier Benazir Bhutto de Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties gekregen. Haar zoon Bilawal Bhutto Zardari, die in New York de prijs in ontvangst kwam nemen, verdedigde zijn moeder tegen de kritiek die ze vijftien jaar geleden kreeg van Amnesty International omdat tijdens haar bewind honderden mensen vermoord of gevangengezet werden. Hij las ook een citaat uit de autobiografie van zijn moeder, waarin Bhutto beargumenteert waarom ze vorig jaar terugkeerde naar haar land ondanks het grote risico van een aanslag. ‘De Pakistaanse democratie is niet alleen belangrijk voor de Pakistanen, maar voor de hele wereld’, luidde het. Benazir Bhutto kwam een jaar geleden om het leven bij een aanslag in Rawalpindi.

Dit jaar ontvingen onder meer ook de Amerikaanse minister van Justitie Ramsey Clark en de vereniging Human Rights Watch deMensenrechtenprijs.

EUROPESE PARTIJ DECLAN GANLEY

De Ierse zakenman Declan Ganley (40) komt bij de Europese verkiezingen op met een ‘pan-Europese’ lijst. De leider van de Ierse Libertasbeweging, die in eigen land met succes campagne voerde tegen het Verdrag van Lissabon, wil kandidaten uit zoveel mogelijk lidstaten verzamelen. Hun belangrijkste strijdpunt is het ‘ondemocratische Europa’. De Europese verkiezingen in juni 2009 zijn volgens Ganley het perfecte moment voor de Europese burger om zich uitte spreken over het Verdrag. Ganley is furieus dat de Ierse regering op het punt staat om een tweede referendum te houden, nadat de Ieren eerder dit jaar de vernieuwde grondbeginselen van de EU hadden verworpen. Hoe Ganley zijn campagnes financiert, is in Ierland het voorwerp van een grote controverse. Hij zou veel meer privégeld in zijn beweging hebben gestopt dan toegestaan. Ganley weigert mee te werken aan een onderzoek.

VAN ZIJN VOETSTUK ILJO KEISSE

De Gentse baanrenner Iljo Keisse (25) is betrapt op dopinggebruik. Een paar weken geleden werd de jonge god van het Belgische baanwielrennen nog de hemel in geprezen voor zijn overwinning in de Zesdaagse van Gent. Het was uitgerekend in ’t Kuipke dat Keisse op de laatste dag positief testte op het gebruik van cathine en een ander product waarvan de naam voorlopig niet werd bekendgemaakt. Een aangeslagen Keisse sprak al over het mogelijke einde van zijn carrière. Voor een officiële verklaring en een persconferentie wacht hij nog op een fax van de Internationale Wielerunie (UCI) en op de uitslag van het B-staal.

Sportvrouw en sportman van het jaar

Sven Nys en Tia Hellebaut werden vorig weekend verkozen tot sportman en sportvrouw van het jaar. Zwemster Elise Matthysen is belofte van het jaar, de 4 x 100 meter-vrouwenestafette werd ploeg van het jaar. Atlete Kim Gevaert en tennisster Justine Henin ontvingen een Lifetime Achievement Award.Sportmannen van het jaar sinds 2000

2000 Joël Smets

2001 Stefan Everts

2002 Stefan Everts

2003 Stefan Everts

2004 Stefan Everts

2005 Tom Boonen

2006 Stefan Everts

2007 Tom Boonen

2008 Sven Nys

Sportvrouwen van het jaar sinds 2000

2000 Kim Clijsters 2001 Kim Clijsters

2002 Kim Clijsters

2003 Justine Henin

2004 Justine Henin

2005 Kim Clijsters

2006 Justine Henin

2007 Justine Henin

2008 Tia Hellebaut

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content