INTERNETJIHADI MALIKA EL AROUD

Ergens in een Brusselse flat zit Malika El Aroud (48) dag in dag uit achter haar computer. Haar oproep tot de jihad is alomtegenwoordig op internetfora. Ze noemt zichzelf ‘de vrouwelijke heilige krijger in dienst van Al-Qaeda’ en werd als dusdanig ook geportretteerd in The New York Times. El Aroud werd geboren in Marokko, maar kwam al op jonge leeftijd naar België. In 2001 trok ze met haar tweede man, Abdessatar Dahmane, naar Afghanistan. Hij kreeg er een opleiding en blies twee dagen voor 11 september 2001 zichzelf en de Afghaanse krijgsheer Ahmed Shah Massoed op. Zij werd door de Belgische overheid veilig en wel uit Afghanistan geloodst en wierp zich vervolgens op het internet. Het leverde haar in Zwitserland een veroordeling op wegens het beheren van Al-Qaedawebsites. El Aroud heeft de ambitie laten varen om zelf aanslagen te plegen. Ze heeft ontdekt dat ze met haar verleden en haar pen een veel grotere bijdrage kan leveren aan de radicalisering van duizenden mannen en vooral vrouwen.

COMMERCIEEL ÉN KRITISCH SYDNEY POLLACK

De filmwereld heeft een veelzijdig boegbeeld verloren. Sydney Pollack (73) was acteur en producer, maar behaalde zijn grootste successen als regisseur. Voor zijn eerste film in 1965 kon hij meteen een beroep doen op de medewerking van Sydney Poitier en Anne Bancroft. Ook de volgende veertig jaar zou Pollack zo goed als altijd grote Hollywoodsterren vragen voor de hoofdrollen in zijn films. Robert Redford spande de kroon: met hem werkte Pollack in zeven films samen. Door telkens met dergelijke grote sterren te werken, verzekerde de regisseur zich van commercieel succes. Toch sloop er in zijn films ook steevast een persoonlijke, kritische toon. Dat evenwicht maakte de producties uiterst geschikt voor Oscar-nominaties. Of Pollack nu een komedie ( Tootsie, 1982), een biografisch drama ( Out of Africa, 1985) of een thriller ( The Firm, 1993) draaide, de kassa’s rinkelden oorverdovend. Vorige week werd het even stil in Hollywood. Pollack had zijn strijd tegen kanker verloren.

PARIJS ALS PARADIJS PIERRE-DOMINIQUE SCHMIDT

De Belgische ex-ambassadeur Pierre-Dominique Schmidt heeft het opnieuw bont gemaakt in Parijs. De diplomaat, die na zijn ontslag in 2007 wegens schriftvervalsing een job kreeg op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel, blijkt nog altijd in de Franse hoofdstad te wonen. Vorige week hield de Franse politie hem tegen toen hij met zijn wagen in de verkeerde richting van een Parijse eenrichtingsstraat reed. Schmidt probeerde te ontkomen maar werd klemgereden. Daarna weigerde hij een alcoholcontrole en riep hij zijn diplomatieke onschendbaarheid in. De agenten konden snel achterhalen dat de Belg normaal allang zijn nummerplaten van het corps diplomatique had moeten inleveren. Bij een verdere controle van de wagen werden ook drugs gevonden.

SNELSTE OP AARDE USAIN BOLT

De 21-jarige Jamaicaan Usain Bolt is de nieuwe snelste man ter wereld. Tijdens een meeting in New York bracht hij het wereldrecord op de 100 meter op 9.72 seconden, twee honderdsten sneller dan zijn landgenoot Asafa Powell vorig jaar. De piste in New York is een snelle baan en de toegelaten rugwind van 1,7 meter per seconde was ook mooi meegenomen, maar het slechte weer deed niet meteen een wereldrecord vermoeden. Na zijn prestatie veranderde Bolt prompt zijn olympische plannen. Aanvankelijk zou hij in Peking alleen de 200 meter lopen. Daar komt nu ook de 100 meter bij.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content