‘Mensen moeten de waarheid weten’

Nicolas Van Larebeke: 'Maak u geen zorgen over de CO2-concentratie.'

Terwijl mondmaskers een jaar geleden nog als ‘niet nuttig’ werden beschouwd, duiken nu steeds meer professionele FFP2-maskers op. Moleculair epidemioloog Nicolas Van Larebeke legt uit.

1. Een rusthuizengroep verplicht als eerste in België het dragen van FFP2-mondmaskers. Een goede zaak?

Van Larebeke:Een terechte beslissing. Het is cruciaal om ons niet alleen tegen grote speekseldruppels, maar ook tegen aerosolen te beschermen. We weten ondertussen dat die kleine partikels die uren in de lucht blijven hangen en infectueuze virusdeeltjes kunnen dragen, een belangrijke rol spelen. Het is niet zo dat stoffen of chirurgische maskers helemaal niets doen, maar FFP2-maskers zijn duidelijk efficiënter. Ook voor kinderen, want zij verschillen op dat vlak weinig van volwassenen.

2. Waarom worden FFP2-maskers nu pas aanbevolen?

Van Larebeke: De Britse variant van het coronavirus blijkt een stuk besmettelijker, waardoor ook het belang van betere maskers toeneemt. Als er meer virus is of het virus maakt makkelijker contact met onze cellen, moeten we doeltreffender maskers hebben.

3. Zijn er genoeg FFP2-maskers beschikbaar?

Van Larebeke: De vrees bestaat dat er een rush zal ontstaan op FFP2-maskers als ze worden aanbevolen. Maar als wetenschapper vind ik dat mensen de waarheid moeten kennen en dat we de boodschap niet mogen aanpassen wanneer ze niet opportuun blijkt. Vandaar dat het niet aan wetenschappers is om beslissingen te nemen, maar aan politici.

4. Viroloog Steven Van Gucht vreest dat het grote publiek de FFP2-maskers mogelijk niet correct zal dragen.

Van Larebeke: Een mondmasker, van welk type ook, moet altijd op een doordachte manier opgezet worden. Uit ervaring weet ik dat er FFP2-maskers bestaan die vanzelf zeer goed aanspannen. Er zijn verschillende soorten die je kunt uitproberen. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over de CO2-concentratie. Die loopt in een mondmasker niet reusachtig op.

5. Kunnen FFP2-maskers ons ineens ook tegen de vervuilende stoffen uit het verkeer beschermen?

Van Larebeke: Tegen stikstofdioxide niet. Dat heeft atomaire afmetingen en gaat overal door. Maar tegen fijnstof kan het wel helpen. Dat is trouwens de reden waarom mensen in bepaalde Aziatische steden maskers dragen in het verkeer.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content