Edmund Stoiber over de campagne en de strategie die hij wil voeren.

Wat voor een campagne mogen we verwachten?

Edmund Stoiber: Ik hoop dat het een campagne wordt waarin met veel deskundigheid naar de beste oplossingen wordt gezocht voor de problemen die zich voordoen. Ik hoop in ieder geval dat het geen mediaslag wordt, waarin over en weer met modder wordt gegooid. Ik heb me voorgenomen om dat niet te doen, en ik hoop van Gerhard Schröder hetzelfde.

U klinkt zo gematigd? We zijn een andere Stoiber gewend: een scherpslijper, een politicus die de tegenstand frontaal aanvalt.

Stoiber: De tijden zijn veranderd. Mensen letten er steeds meer op hoe politici met elkaar omgaan.

Politiek vertaald, wil dat zeggen dat u het centrum wilt veroveren?

Stoiber: Ik herhaal: het gaat om wie de beste oplossingen heeft. Begrippen zoals links, rechts of centrum, daar kunnen de mensen niets meer mee aanvangen.

Wat bedoelt u daar precies mee?

Stoiber: Dat de echte problemen aan bod moeten komen. Ik wil, bijvoorbeeld, zorgen voor een duidelijke vermindering van de bureaucratie in het bestuur. Bovendien moeten de belastingen naar beneden…

Ja, maar dat is toch allemaal niet de schuld van Gerhard Schröder? Voor 1998 was uw partij zestien jaar lang aan de macht.

Stoiber: Zo eenvoudig is het niet. Schröder heeft beloofd dat hij de werkloosheid sterk zou terugdringen. Daarop kan hij worden afgerekend.

Schröder heeft de belastingen met 30 miljard euro verminderd. Waarom wilt u dat weer veranderen?

Stoiber: Omdat alleen de grote bedrijven daarvan profiteren. Hij is de middenstand vergeten. In Oost-Duitsland is dat rampzalig.

De werkloosheid wordt een belangrijk thema in de campagne. Wilt u het ook over de migranten hebben?

Stoiber: Als ik het kan vermijden niet. Maar ik wil het wel hebben over alles wat de mensen bezighoudt. Het zou gek zijn om dat niet te doen. Van de grote EU-landen ontvangt Duitsland het grootste aantal vreemdelingen. We vangen elk jaar de bevolking van een stad als Dortmund op. Dat is een enorme prestatie.

U bedoelt: meer kan niet?

Stoiber: Nee. Het gaat nu al zo moeilijk. Meer migranten, dat kan onze sociale zekerheid, onze arbeidsmarkt niet dragen.

Zo wordt het toch een campagne over migranten?

Stoiber: Nee, toch niet. Maar je kunt ook niet doen alsof er niets aan de hand is als 60 tot 70 procent van de mensen niet willen dat er nog meer inwijking in Duitsland is. Ik wil dat onderwerp ook niet overlaten aan partijen waarmee ik niets te maken wil hebben.

Copyright Knack/Der Spiegel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content