Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Inside Beleggen

De deelnemers aan de groots opgezette enquête over de fiscale amnestie tonen zich bijzonder sceptisch. De opbrengst zou voor de regering dus wel eens een nieuwe tegenvaller kunnen zijn.

Een van de doelstellingen van de regering-Verhofstadt II was het ‘zwarte geld’ van de Belgen terug naar het ‘officiële circuit’ in België halen. Daarvoor dient de fameuze Eenmalige Bevrijdende Aangifte (EBA), die de ‘berouwvolle’ Belg kan indienen tussen 16 januari en 31 december 2004. Hieruit wil de regering niet alleen 800 à 900 miljoen euro aan inkomsten puren voor de Belgische schatkist, maar minister van Financiën Didier Reynders (MR) hamert er ook op dat het de Belgische economie zal stimuleren en voor een stroom van risicokapitaal zorgen.

Over de EBA is al heel veel gepalaverd, maar de redactie van het financiële magazine Cash wilde wel eens weten hoe u over die fiscale amnestie dacht. Daarom werd met ondersteuning van Delta Lloyd-Nagelmackers van 13 januari tot en met 7 februari een enquête gehouden die bestond uit tien vragen.

Bijna 2200 antwoorden werden verwerkt. Uiteraard voelden vooral ‘betrokken’ partijen zich aangesproken om de rondvraag in te vullen. Zo zien we dat in deze opiniepeiling de categorie van 45- tot 64-jarigen sterk vertegenwoordigd is.

Het enthousiasme voor de EBA is ver te zoeken. Scepticisme, onzekerheid en wantrouwen zijn de drie belangrijkste gevoelens die het begrip ‘fiscale amnestie’ opwekken bij de deelnemers aan de peiling. En dat zijn dan geïnteresseerden! Hoe zal het met het brede publiek gesteld zijn?

Enkele cijfers ter ondersteuning. Zo vindt 27 % van de deelnemers dat de fiscale amnestie onrechtvaardig is, terwijl 42 % het een goede zaak vindt, ook al heeft de meerderheid (33 %) van deze laatste groep bedenkingen bij de uitwerking ervan. Zoals u op de grafiek kunt zien, denkt 56,5 % van de ondervraagden dat de fiscale amnestie enkel kleine spaarders zal teruglokken, zeker geen grote kapitalen. Daarnaast denkt 35 % van hen dat deze regularisatieoperatie een mager resultaat zal opleveren. Dat blijkt ook uit de vaststelling dat amper 6,5 % gelooft dat ze de schatkist miljarden euro’s zal opleveren.

Amper 22 % van de deelnemers vind dat ze voldoende informatie gekregen hebben over de eenmalige bevrijdende aangifte. 36 % vindt van niet en 38 % vindt dat ze ‘min of meer’ geïnformeerd zijn. Heel opmerkelijk is ook (zie illustratie) dat 57 % van mening is dat de EBA een eerste stap is naar vermogensregistratie en een vermogensbelasting. Bijna 2 op de 3 ondervraagden denken dat het teruggewonnen geld gebruikt zal worden om het overheidstekort terug te verdienen. Amper 11 % gelooft minister Reynders die stelt dat de EBA de Belgische economie nieuwe impulsen zal geven.

WERK AAN DE WINKEL

De slotsom is dan ook dat slechts 23 % van de mensen die in aanmerking komen, aangeven ook gebruik te willen maken van de EBA. Daarentegen zegt 33 % het niet te doen vanwege de grote rechtsonzekerheid en 22 % uit vrees voor een vermogensbelasting.

Voor minister Reynders en de regering is er dus werk aan de winkel. Als men de vooropgestelde inkomsten van 800 à 900 miljoen euro wil binnenhalen – wat impliceert dat tussen 10 en 15 miljard euro aan kapitalen terugstroomt – zal de regering de eigen burgers nog aanzienlijk meer moeten informeren en motiveren door de rechtsonzekerheid weg te nemen en door meer garanties te geven omtrent een stabielere fiscale politiek in de toekomst.

Wilt u alle resultaten van deze enquête kennen, met daarbij de analyse van een fiscaal expert? Lees dan morgen ‘Cash Magazine’, samen met ‘Trends’ te koop bij uw dagbladhandelaar.

Danny Reweghs

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content