Een van de onvergetelijke trouvailles van reclamemaker Wim Schamp was ooit de slogan ‘Miniûster, maxiûster’, waarmee Luc Van den Bossche de Gentse socialisten naar een zoveelste verkiezingsnederlaag voerde. …

De nieuwe maxi-ster van de SP.A is, zoals bekend, Freya Van den Bossche. Dankzij het VTM-programma Hans & De Griet weten we ook dat ze in de nabije toekomst de eerste vrouwelijke premier van België zal worden. Zelf dacht ze aan 2080, maar als het aan presentator Hans Otten ligt, hoeft het zo lang niet te duren. Ze is er nu al klaar voor.

De politica en de presentator zoenden elkaar uitvoerig _ er wordt wat afgelebberd in de televisiestudio’s tegenwoordig _ en Otten kwam meteen terzake: ze zag er weer stralend uit! Er waren filmpjes uit het familiearchief: de kleine Freya te midden van haar knuffelbeesten. En er was een videoboodschap van SP.A-voorzitter en voormalig reclamespecialist Patrick Janssens voor zijn pupil: ‘Heb geen geheimen voor de bevolking! Antwoord altijd eerlijk op vragen van interviewers!’

Of ze nog meer kinderen wilde, vroeg Otten. Jazeker, antwoordde de toekomstige premier. Maar hoe moest zulks geschieden, daar zij geen man bekent? Bij VTM hadden ze daarover nagedacht. Er kwamen bokalen met kikkervisjes op tafel, geheel belangeloos ter beschikking gesteld door zorgvuldig geselecteerde Bekende Dekhengsten als Danny Verstraeten, Jo met de banjo, Fidel Castro en de presentator zelve. Freya liet het zich kirrend welgevallen en koos voor de kikkervisjes van Fidel.

Koen Wauters bracht haar een serenade op de wijs van zijn oude hit Domino of zo: ‘Het is maar een ideetje, maar jij wordt ons premiertje…’ Twee reebruine ogen keken haar aan, en we zagen Freya wegsmelten: ‘Ik ben altijd een fan van Clouseau geweest.’ Leona Detiège kwam langs _ zij was getypecast als BOM-moeder. Ze kreeg anderhalve minuut spreektijd om te zeggen dat zij vroeger óók een slank figuur had, en schoof algauw het beeld uit om Antwerpen te gaan besturen.

Tijd voor een diepte-interview met het likkebaardende duo Polspoel & Desmet. Freya mocht, omdat zij het was, tussen beide heren in gaan zitten. Even leek het erop dat Desmet haar een tong zou draaien of Polspoel haar op schoot zou trekken, maar dat stond kennelijk niet in het script. Een opmerking over haar figuur pareerde ze met de inmiddels tot op de draad versleten oneliner: ‘Je hoeft er toch niet uit te zien als Herman Van Rompuy om in de politiek te gaan?’ Ze kreeg een paar dilemma’s voorgelegd. ‘Verhofstadt of Dewael?’ ‘Janssens of Stevaert?’ En dan een hele moeilijke: ‘Polspoel of Desmet?’ ‘Dat méént ge toch niet!’ Nee hoor, het was maar om te lachen.

Vijfenvijftig minuten duurde de gênante vertoning en niet één minuut ging het over politiek _ over Dada bijvoorbeeld, het nieuwe beleidsplan van de Gentse schepen van Onderwijs, werd met geen woord gerept. Voormalig migrantencommissaris Paula D’Hondt zei bij de tiende verjaardag van Zwarte Zondag in De Morgen: ‘Om maar een klein detail te noemen: na 24 november 1991 waren alle politici het erover eens dat het gedaan moest zijn met de verkleutering in de politiek. Gedaan met deelname aan allerlei platte televisiespelletjes. Nu zijn we tien jaar later en het is nog nooit zo erg geweest.’

We zullen maar denken: in 1991 speelde onze toekomstige vrouwelijke premier nog met haar knuffelbeesten.

Piet Piryns

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content