Massabetoging met mondmaskers

© TIM DIRVEN

Het was zondag druk aan het Poelaertplein in Brussel. Meer dan 10.000 mensen protesteerden er tegen de moord op George Floyd, net als op andere plaatsen in België. Het Brusselse stadsbestuur had de Black Lives Matter-betoging niet toegestaan, want massa-evenementen zijn officieel nog verboden tot 31 augustus, maar wel ‘getolereerd’. Burgemeester Philippe Close (PS) vond het belangrijk ‘om een zeer delicaat evenwicht te vinden tussen het bewaren van de openbare orde en het recht op vrije meningsuiting’.

De betoging verliep vreedzaam en met mondmaskers, maar mondde wel uit in rellen. 246 mensen werden daarbij administratief aangehouden.

Na de betoging kwam er heel wat kritiek. Vooral een paar virologen waren scherp voor de betogers. Niemand twijfelde aan hun goede bedoelingen, maar ‘daar houdt een virus geen rekening mee’. Ze zijn ervan overtuigd dat er zeker mensen ziek gaan worden. Ook premier Sophie Wilmès (MR) betreurde dat ‘de manifestanten geen andere manier van protest gevonden hadden die de veiligheidsmaatregelen respecteert’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content