Marine Le Pen kwettert het luidst

Eind mei kiezen de inwoners van de EU een nieuw parlement. De strijd zal ook op Twitter gevoerd worden. Knack hield het tweetgedrag van de Europarlementsleden tegen het licht.

Uit een telling midden januari blijkt dat 502 van de 766 Europees Parlementsleden (66 procent) een Twitter-account heeft en al minstens één tweet verstuurde. In 2001 was dat volgens een onderzoek van het lobbykantoor Fleishman-Hillard nog maar 34 procent; in drie jaar tijd zou hun aantal dus nagenoeg verdubbeld zijn.

Een rangschikking van het aantal volgers op Twitter geeft ons de mogelijkheid om de populariteit van Europarlementariërs enigszins te vergelijken. De Europese top drie kleurt volledig Frans. Bovenaan prijkt Marine Le Pen, voorzitster van het extreemrechtse Front National. Met bijna 200.000 volgers blijft ze nipt haar landgenoot Jean-Luc Mélenchon voor, covoorzitter van de extreemlinkse Parti de gauche. De groene corruptiebestrijdster Eva Joly pakt de bronzen medaille.

Opmerkelijk: in de Europese top tien staan vijf Franse Europarlementsleden die zich vooral in de nationale politiek profileren. Le Pen, Mélenchon en Joly waren in 2012 kandidaat voor het Franse presidentschap (en eindigden in de eerste ronde respectievelijk derde, vierde en zesde). Maar ook Rachida Dati (8) en Harlem Désir (10) duiken in de lijst op. Dati, voormalig minister van Justitie, werd in 2009 door Nicolas Sarkozy naar Brussel verbannen. Recent greep ze naast de conservatieve kandidatuur voor het burgemeesterschap van Parijs. Désir is als partijvoorzitter een zwaargewicht binnen de Franse PS.

Ook opvallend: Eurosceptici zijn goed vertegenwoordigd in de top tien. Marine Le Pen noemde de EU in haar nieuwjaarstoespraak ‘de wortel van het kwaad’. Jean-Luc Mélenchon verzette zich in 2005 sterk tegen de Europese grondwet, en over zijn werk in het Europees Parlement zei hij: ‘Hier zijn, werkt ontmoedigend.’ Op de vierde plaats in de Twitter-rangschikking volgt Nigel Farage, de leider van de United Kingdom Independence Party (UKIP), die Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy in het parlement ooit het charisma van een natte dweil en de uitstraling van een lagere bankbediende toemat.

Maar populariteit op Twitter komt niet meteen voort uit hard parlementair werk. Uit gegevens van de website Votewatch.eu blijkt dat de populairste politici op Twitter in het Europees Parlement uitblinken in afwezigheid. Bij zogenaamde ‘roll call’-stemmingen behoort de top vier Twitter (Le Pen, Mélenchon, Joly en Farage) tot de 50 meest afwezige Europarlementsleden.

Toch zijn ook gepassioneerde verdedigers van Europa geliefd op Twitter. De Frans-Duitse groene fractieleider in het parlement, Daniel Cohn-Bendit, staat op zes. Ook Martin Schulz (7), de Duitse voorzitter van het Europees Parlement, en diens Poolse voorganger Jerzy Buzek (5) bereiken meer dan 60.000 volgers. De voormalige Italiaanse topjournalist David Sassoli (9) is het enige minder bekende Europees Parlementslid in de top tien.

Hoewel Europarlementsleden een groot doelpubliek hebben, blijken velen om volgers verlegen te zitten. Meer dan 200 parlementairen hebben minder dan 1000 ‘followers’. Zo tonen slechts 784 volgers interesse in leven en werk van Herbert Reul (324), de machtige chef van de Duitse christendemocraten in het Parlement. De Fransman Joseph Daul, opvolger van Wilfried Martens als voorzitter van de Europese Volkspartij en ook fractieleider in het Parlement, eindigt met 1853 volgers pas op plaats 202.

‘Breng nog wat Stella’s’

De intensiteit van het Twitter-gebruik verschilt sterk. Het grootste aantal tweets staat op naam van Marietje Schaake (D66), het populairste Nederlandse Europarlementslid op plaats 19. De liberale politica stuurde al meer dan 30.000 berichten de wereld in. Slechts enkele parlementsleden, zoals Jean-Luc Mélenchon, vermelden in hun profiel eerlijkheidshalve dat medewerkers hun account op Twitter voeden. Maar de activiteit van tientallen andere Europarlementsleden beperkt zich tot een handvol tweets. Zo luidt het eerste en enige bericht van de Duitser Reimer Böge: ‘Vielen Dank für Ihr Interesse -zum jetzigen Zeitpunkt wird hier nicht aktiv getwittert’ (‘Bedankt voor uw interesse. Momenteel wordt hier niet actief getwitterd’). Een vijftal parlementsleden verstuurden de voorbije maanden een eerste tweet. De Belgische Marianne Thyssen, bijvoorbeeld, die eind november schreef: ‘Ik verlaat vandaag het tijdperk van de oude Belgen. Voortaan vindt u mij ook op Twitter.’

Een aantal parlementsleden heeft te kampen met valse profielen. Zo verwijst de officiële pagina van Jean-Luc Dehaene op de website van het Europees Parlement naar de account @jeanlucdeheane. Berichten als ‘Zeg kan er iemand nog wat stella’s brengen – het is hier nogal droog tijdens die onderhandelingen’ doen vermoeden dat 3454 mensen niet de echte oud-premier volgen.

De Europarlementsleden uit Slovenië zijn de enigen die allemaal op Twitter actief zijn. Ook de Zweedse, Nederlandse en Franse delegaties zijn sterk aanwezig. Opvallend zwak scoren dan weer de Duitsers, van wie maar de helft twittert. De Hongaarse Parlementsleden zijn het minst vertrouwd met Twitter: minder dan een kwart gebruikt het.

En de Belgen? Die behalen de negende plaats in de ranglijst van twitterende Europarlementsleden per land. 18 van de 22 Belgische parlementsleden (82 procent) zijn actief op Twitter. Voormalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) bereikt het grootste aantal volgers (14.591). Daarmee eindigt de liberale fractieleider pas op plaats 29 in de algemene rangschikking (en met dat aantal volgers zou Verhofstadt in België trouwens niet in de top tien van populairste politici op Twitter raken). Ivo Belet (CD&V) en Bart Staes (Groen) vervolledigen het podium.

Commissie niet populair

Ook de Europese Commissie zoekt via Twitter de dialoog met de bevolking op. 22 van de 28 Eurocommissarissen (79 procent) onderhouden een Twitter-account. De Nederlandse Neelie Kroes, bevoegd voor de Digitale Agenda, is de populairste commissaris: met iets meer dan 90.000 volgers blijft ze Commissievoorzitter José Manuel Barroso ruim voor. De Luxemburgse Viviane Reding, een van de christendemocratische kandidaten voor de opvolging van Barroso, eindigt derde. Enkel die drie commissarissen bereiken meer dan 30.000 volgers. Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) is niet actief op Twitter.

Bepaalde Eurocommissarissen zijn opvallend onpopulair. Zo volgen amper 8000 mensen de account van de belangrijke Duitse Energiecommissaris Günther Oettinger. De fanbasis van Joaquin Almunia, Spaans Eurocommissaris sinds 2004, beperkt zich tot 2694 volgers. Ter vergelijking: de Franse president François Hollande bereikt ongeveer 600.000 ‘suiveurs’ op Twitter.

‘De inspanningen van de Commissie op sociale media kunnen niet alleen gemeten worden in absolute aantallen’, nuanceert Commissiewoordvoerster Mina Andreeva. ‘We proberen onze communicatiekanalen af te stemmen op de noden en verwachtingen van ons doelpubliek. Dacian Ciolo? (de Roemeense Eurocommissaris voor Landbouw, nvdr.) zit bijvoorbeeld niet op Twitter maar heeft een Facebookpagina. Daarop kan hij foto’s delen over zijn activiteiten rond het Europese landbouwbeleid. Communicatie met burgers gaat over meer dan Twitter alleen.’

DOOR LUKAS VANACKER

‘Beste Belg’ Guy Verhofstadt staat pas 29e onder de twitterende Europarlements-leden. Ook in België zou hij met zijn aantal volgers de top tien niet halen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content