Mao Zedong (1893-1976)

DE GROTE LEIDER

In China is hij nog steeds de Grote Leider, in het Westen is het beeld van Mao Zedong minder positief: een megalomane dictator en pure psychopaat die miljoenen Chinezen de dood in jaagt.

Voormalig president van Volksrepubliek China en leider van de Chinese Communistische Partij vanaf 1935.

Trouwt vier keer, heeft tien kinderen en ontelbare maîtresses. Is seks- en slaappillenverslaafd en heeft bijna heel zijn leven geslachtsziekten.

Verantwoordelijk gehouden voor de dood van 40 tot 70 miljoen doden door zijn politieke hervormingen, terreurbewind en campagnes als De Lange Mars, De Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie.

Bekend om zijn slechte lichaamshygiëne.

DIAGNOSE: PSYCHOPAAT

In China is Mao nog steeds de Grote Voorganger die van zijn land weer een wereldrijk maakte. Maar uit de memoires van zijn lijfarts blijkt dat hij niet de man is die zijn volk voorafgaat in de ontberingen, maar een sluwe, wrede en paranoïde tiran. Terwijl miljoenen Chinezen omkomen van de honger of geëxecuteerd worden, geniet hij luilekker met talloze jonge meisjes die zijn seksuele lusten bevredigen en laat hij tegenstanders sadistisch ‘heropvoeden’ tot de dood. Later komt een nog wreder beeld naar voren van de ‘rode tsaar’, die meer doden onder zijn eigen bevolking veroorzaakt dan eender welke dictator. Mao is een psychopathische, gewetenloze massamoordenaar die tientallen miljoenen mensen de dood instuurt om zijn megalomane ideeën uit te voeren en de wereldheerschappij te claimen.

Propaganda-foto van Mao Zedong op de partijdag in Bejing in 1969, waarop hij verheerlijkt wordt als voorzitter van de Communistische Partij van China.
Propaganda-foto van Mao Zedong op de partijdag in Bejing in 1969, waarop hij verheerlijkt wordt als voorzitter van de Communistische Partij van China.

Partner Content