H et cirkus van de slechte smaak is een leuk boekje van Tom Lanoye uit 1986. Ik leen de titel om mijn land deze week te duiden. Wat Bart Somers, ook op papier geflankeerd door nieuw politiek talent Kris Luyckx, presteerde, tart elke verbeelding. Politieke observatoren van formaat als Guy Polspoel en Peter Vandermeersch waren terecht verontwaardigd en boos. Du jamais vu, waarschijnlijk wel déjà entendu. De afspraak die de Open VLD-voorzitter maakte met Dirk V. – laten we vlug zijn naam vergeten – zou in elke uitgeverij door de redacteur worden geschrapt. De methode is een Vlaamse variant van het berlusconisme. De eeuwig jonge en gladde Italiaanse minister-president denkt ook dat hij zich alles kan veroorloven. Dat in de East West Global Index België op een roemloze plaats 152 staat, is niet de schuld van de burgemeester van Mechelen die misschien beter zijn stad – zoals Berlusconi zijn land – ‘in vrouwenhanden’ zou laten. Als enkele buitenlandse correspondenten deze anekdote oppikken, schaadt dit wel de reputatie van dit land.

Binnen minder dan een maand kiezen wij ook een Europees project. Fijn dat Jean-Luc Dehaene aan Guy Verhofstadt wil uitleggen hoe Europa werkt. De bewuste burger vraagt zich ondertussen samen met Tim Pauwels wel af wanneer de campagne kan beginnen. Als Europa ook een project van de burgers moet worden, zullen de politici en hun partijen dringend moeten vertellen welke de ingrediënten zijn van hun Europamenu. De Europese verkiezingen dreigen gereduceerd te worden tot een tweestrijd tussen Euro-optimisten en Europessimisten. In dat geval kunnen we maandelijks per sms stemmen. Simpele vraag, door simpele politici aan simpele burgers. Ik heb deze week een heel teleurgestelde talentvolle politicus moeten troosten. Hij hield het voor bekeken. In deze slechte film wenste hij geen rol meer.

Ook u, lezer, die dezer dagen veel zwart en teleurstellend nieuws moest horen en lezen, wil ik troosten. Troosten met kunst, met woorden, beelden en klanken en zelfs met goed nieuws. Vorige week ontving Jan Fabre een eredoctoraat voor algemene verdienste aan de Universiteit Antwerpen. De kunstenaar Fabre en de wetenschapper Richard Dawkins in hun zoektocht naar excellentie, de ultieme ontmoeting van intuïtie en verbeelding.

Vrijdag 8 mei zag ik een schitterende House of the sleeping beauties in de Munt. Kris Defoort componeerde een prachtige hedendaagse opera, Guy Cassiers regisseerde, Sidi Larbi Charkaoui verzorgde de choreografie, Dirk Roofthooft was zichzelf, perfect dus. Muziek Lod, het Toneelhuis en de Munt brachten in deze Kunstenfestivaldesartsproductie zoveel talent samen, dat het als een privilegie aanvoelde om in dit cultuurland te wonen.

In het Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst in Brussel verbindt SG Private Banking zijn naam aan de nieuwste solotentoonstelling van Luc Tuymans. Een bank met een goed idee moet vermeld worden. Het herinnert ons aan bankiers uit een vorige eeuw die met dezelfde gretigheid cultuur steunden en kunst kochten als hun opvolgers vandaag in middelmatige voetbalploegen investeren. Against the Day is een reeks schilderijen waarin de belangrijkste Belgische beeldende kunstenaar van vandaag zich vragen stelt over de manipulatie van de beelden die ons via de media worden gebracht. Met deze tentoonstelling toont Dirk Snauwaert nogmaals aan hoe Wiels ook een belangrijk centrum voor culturele diplomatie is.

U kunt dezer dagen ook naar onze kust voor Beaufort. Dit beeldendekunstproject ontvouwt zich ten oosten en ten westen van Oostende. Op zondag 14 juni om 11 uur wordt in Vrijstaat O / De Droge Coo, Zeedijk 10, Oostende, het honderdste en laatste Radioboek ingelezen door Adriaan van Dis, een uniek moment aan de meest artistieke van alle kusten.

En tot slot nog dit. Als u zich depri voelt na een artikel in uw krant, een raar journaal of een triestig nieuws, kijk dan naar een foto van Yanina Wickmayer, de prachtige glimlach van deze mooie en talentrijke tennisster die u samen met veel kunstenaars toeroept: Flanders, yes, you can.

Dorian van der Brempt (59) is directeur van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en kijkt en luistert met verwondering naar de wereld.

door Dorian van der Brempt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content