Zuurremmers kunnen nuttig zijn in het bestrijden van maagklachten.

Een vijfde van de mensen heeft frequent maagklachten zoals pijn in de bovenbuik en een opgeblazen gevoel na het eten. Als daar niet onmiddellijk een oorzaak voor gevonden wordt, krijgen ze de diagnose ‘functionele dyspepsie’. In de praktijk worden dan zuurremmers voorgeschreven, omdat het gepaard kan gaan met zure oprispingen.

De ziekte wordt ook geassocieerd met ontstekingscellen in de twaalfvingerige darm: het begin van de dunne darm voorbij de maag. Maag-darmexpert Tim Vanuytsel (UZ Leuven) en zijn collega’s schrijven in het vakblad Gastroenterology dat de zuurremmers de symptomen van de ontsteking verminderen.

Het onderzoek toonde aan dat hoe meer ontstekingscellen er in dat deel van de darm circuleren, hoe ernstiger de klachten zijn. Daardoor kan het aantal ontstekingscellen nuttig zijn voor de diagnose. De zuurremmers verminderen het aantal ontstekingscellen en bevorderen de doorlaatbaarheid van de darm, waardoor de maagklachten afnemen.

Kankerexpert Benjamin Beck (ULB) en zijn collega’s melden in Cell Stem Cell dat ze een mechanisme op het spoor zijn dat slokdarmkanker uitlokt. De kanker ontstaat dikwijls doordat het ene celtype (keratinocyten) vervangen wordt door het andere (kolomcellen) – zo’n ongewenste vervanging heet ‘metaplasie’ in het medische jargon.

Als gevolg van onder meer zure oprispingen wordt in de slokdarm een mechanisme geactiveerd waarbij keratinocyten ‘in regressie’ gaan en opnieuw embryonale eigenschappen krijgen. Een deel ervan groeit vervolgens uit tot kolomcellen. Gevolg? Een verhoogd risico op slokdarmkanker.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content