‘Laat vakantiewerk meetellen voor het pensioen’

ANNE MORIAU

Steeds meer jongeren moeten in de vakantie werken om hun studie te kunnen betalen. ‘Laat jongeren dan tenminste rechten opbouwen voor hun pensioen, uitkeringen en vakantiegeld’, stelt Caroline Copers (ABVV) voor.

Wie in september begint te werken, kan in de zomer nog een vakantiejob doen. Wat is de invloed daarvan op het kindergeld en de belastingen? (Timothy Huygens, Ledeberg)

CAROLINE COPERS: Om je kinderbijslag niet te verliezen, mag je in het derde kwartaal (juli tot en met september) niet meer dan 240 uur werken. Ook je loon speelt een rol. Voor een precieze berekening kun je gratis bij het ABVV terecht. Let wel op: zodra je netto belastbaar jaarinkomen hoger is dan 7420 euro, moet je belastingen betalen.

Vorig jaar werkte ik als jobstudent bij Bpost. Als postbode werd ik voor (net geen) acht uur per dag betaald. Maar ik werkte elke dag langer. Niet omdat ik te traag was, maar er was gewoon zoveel post en de ronde was te lang. Voor die overuren werd ik niet betaald. Is dat wel wettig? (Kyle Michiels, Brussel)

COPERS: In jouw geval gaat het vermoedelijk om een contract van zeven uur en een half per dag, waarbinnen je de ronde moet afwerken. Wie jonger is dan achttien, mag in principe geen overuren doen. Daar bestaan dus geen regelingen voor. De redenering van Bpost is dat je, naargelang van de drukte, vroeger of later klaar kunt zijn zonder dat dat invloed heeft op je loon. Het is de verantwoordelijkheid van Bpost dat de vooropgestelde uren realistisch zijn. Maar door de besparingen moeten postbodes steeds meer post rondbrengen in steeds kortere tijd. Wat je als jobstudent hebt ervaren, is helaas een realiteit voor de postbodes die dit werk dagelijks doen. En ja, je zou na acht uur kunnen stoppen. Maar dan zou je al snel ontslagen worden, want de opzegtermijn voor jobstudenten is maximaal drie dagen.

Zou het niet beter zijn dat studenten écht vakantie nemen en dingen doen die hun leven verrijken, in plaats van te gaan werken voor zaken die ze niet nodig hebben? (André Vansteenbrugge, Oudenaarde)

COPERS: Jongeren moeten inderdaad voldoende ruimte krijgen om vakantie te nemen. Andere culturen opsnuiven geeft een andere blik op de wereld en dat is ongelooflijk belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de beeldvorming rond vluchtelingen. Maar ook een vakantiejob kan verrijkend zijn: het is een goede eerste kennismaking met de arbeidsmarkt, zeker als je werk een beetje aansluit bij je toekomstdroom. Al is er een probleem: door het stijgende inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs, moeten veel jongeren werken om hun studie te kunnen betalen. Dat is al een stuk minder verrijkend.

Vraag van de week

Zou het een goed idee zijn om studenten een klein beetje meer belastingen te laten betalen en hen zo ook voor hun pensioen te laten werken? (Anaïs Verbeke, Gent)

COPERS: Absoluut! Wij willen dat jongeren tijdens hun studentenarbeid rechten opbouwen voor hun vakantiegeld en pensioen. Meer nog: we willen ook dat ze rechten opbouwen voor wanneer ze zonder werk vallen. Jongeren worden streng gecontroleerd of en hoe ze werk zoeken. Vroeger was er nog de beroepsinschakelingsuitkering (wachtuitkering) voor wie werk zocht maar niet voldoende dagen had gewerkt om stempelgeld te ontvangen. De regering heeft dat nu afgeschaft. Wie jonger is dan 21 jaar en geen diploma heeft, krijgt nu niets meer. Bovendien moeten mensen langer werken: ze zullen pas met pensioen kunnen gaan als velen onder hen al ziek zijn. Het beleid wil dat mensen werken tot ze ziek zijn. Dat is geen toekomstperspectief. Laat jongeren daarom ook rechten opbouwen door studentenarbeid te laten meetellen.

Bent u al bedrogen op reis?

Stel uw vraag aan ANNE MORIAU (Test-Aankoop).

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Stefanie Van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content