Tegen ten laatste 2010 zullen er wereldwijd meer dan een half miljard mensen genezen kunnen worden van kanker en andere dodelijke ziektes. De Belgische pionier Peter Carmeliet, een moleculair bioloog van de KU Leuven, verrichtte daarvoor baanbrekend werk, en krijgt daarvoor samen met andere onderzoekers in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature deze vermelding. ‘Het bloedvatenonderzoek zal het gezicht van medicijnen grondig veranderen’, staat daar te lezen.

Word vrouw en ga vijf jaar eerder met pensioen. Dat is wat de Britse Sarah Margaret Richards met terugwerkende kracht heeft bereikt. Nadat ze eerst 59 jaar als man door het leven was gegaan, onderging Richards in 2001 een geslachtsoperatie. De vrouw vroeg in 2002 haar pensioen aan, maar dat werd haar geweigerd. Tot begin dit jaar immers kon een Brit officieel nog niet van geslacht veranderen. Nu echter adviseert de advocaat-generaal van het Hof van Justitie om wel aan haar vraag te voldoen. Niet veel anderen zullen van deze maatregel kunnen genieten. Tegen 2015 wordt de pensioenleeftijd voor iedereen in het Verenigd Koninkrijk 65 jaar.

De van oorsprong Hongaarse pianist Gyorgy Sandor, een protégé van Bela Bartok, is op 93-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats New York. Als student van het Franz Liszt-conservatorium kreeg Sandor pianoles van Bartok en compositieles van Zoltan Kodaly. Vanaf de jaren 1930 trok hij de wereld rond. In 1939 maakte hij zijn debuut in Carnegie Hall in New York, om later vooral opzien te baren met de eerste publieke uitvoeringen van Bartoks werken.

Jacques Brel leeft. De Amerikaanse zanger Rod McKuen brengt binnenkort vijftien nummers van hem uit. Ze zijn nooit eerder uitgevoerd en deels ook onafgewerkt. De 72-jarige McKuen was indertijd goed bevriend met de grootste Belgische chansonnier. De nummers lagen al die jaren in zijn huis in Beverly Hills. Vroeger maakte de Amerikaan ook al bewerkingen van de klassiekers Le Moribond en Le Plat Pays.

Madonna mag de nieuwe film van haar man Guy Ritchie dan al beschamend vinden, haar dochter Lourdes (9) komt het schaamrood eveneens op de wangen als ze haar 47-jarige moeder gadeslaat. ‘Als ik haar ga ophalen van school, vraagt ze me om normale kleren aan te trekken’, klapt de superster zelf uit de biecht. ‘Gelukkig vindt mijn zoon Rocco mij wel mooi, welke kleren ik ook draag.’

Er wordt hardnekkig jacht gemaakt op Belgen om het onderzoek te leiden naar de moord op de gewezen Libanese premier Rafik Hariri. Serge Brammertz, adjunct-procureur van het Internationale Strafhof (ICC), wordt genoemd als chef van de VN-onderzoekscommissie. Vorige week nog wees een andere Belg, Damien Vandermeersch, het aanbod af, omdat hij de functie niet combineerbaar achtte met zijn job als advocaat-generaal.

Hannes Cattebeke

Freya Van den Bossche

(Federaal vicepremier, SP.A, in Vrij Nederland)

‘Hebben jullie in jullie kranten soms personeelsadvertenties staan met: “Als je niet stijf, truttig en kleinburgerlijk bent, kom je niet in aanmerking voor een ministerpost?”‘

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content