De Grootste Nederlander ooit, Pim Fortuyn, komt postuum in een netelige situatie terecht. Volgens misdaadjournalist Peter de Vries ‘had de inlichtingendienst een bijzondere belangstelling voor Fortuyn omdat die seksuele contacten onderhield met minderjarige Marokkaanse jongetjes’. De uitgelekte rapporten, waarvoor De Vries een celstraf van vijftien jaar riskeert, zouden op diskettes hebben gestaan die onlangs gevonden zijn door iemand die een auto kocht van een medewerker van de veiligheidsdienst.

Er komt stilaan roest op de Iron Lady. De Britse oud-premier Margaret Thatcher (80) moest vorige week in een Londens ziekenhuis worden opgenomen nadat ze onwel was geworden. Tv-beelden toonden een wankele Thatcher die met veel moeite uit een auto stapte. Hoewel ze nog steeds als een belangrijke speler achter de schermen van de Conservatieve partij wordt beschouwd, waagt Thatcher zich vanwege haar gezondheidsproblemen nauwelijks nog aan publieke optredens.

De honderd miljoenste aankoop in Europa via de elektronische muziekwinkel iTunes is gedaan door een Belg. Op sinterklaasdag downloadde Ken Reist uit Steenokkerzeel om 18.22 u. Die Zauberflöte van Mozart. Het levert hem onder meer een iMac G5, een iPod én een concert van… Robbie Williams op. De honderd miljoenste illegale downloader is wellicht jaren geleden al gepasseerd.

Pascal Vyncke (19) heeft de achtste Wablieft-prijs voor klare taal gekregen. De oprichter van SeniorenNet en auteur van Internet na 50 en Veilig op het internet is de jongste laureaat ooit. De wekelijkse actualiteitskrant voor volwassenen met weinig leeservaring loofde Vynckes inspanningen om het internet voor iedereen toegankelijk te maken.

Het Vlaams Sportjuweel gaat dit jaar naar Kathleen Smet. De 35-jarige triatlete werd in haar laatste jaar van haar actieve loopbaan wereldkampioene op de lange afstand. Het Sportjuweel bekroont naast opmerkelijke prestaties ook atleten die kunnen terugblikken op een uitzonderlijke carrière. De voorbije jaren werd Smet twee keer Europees kampioene, was ze vierde op de Olympische Spelen van Athene en behaalde ze ereplaatsen in de Iron Man van Hawaï.

Gwen Stefani is volgens het Amerikaanse muziekvakblad Billboard de ‘beste nieuwkomer’ van 2005. Het popidool is ondertussen bijna twintig jaar de frontvrouw van No Doubt, maar werd met die groep nooit genomineerd. Billboard greep haar soloplaat nu aan om dat hiaat op te vullen. Voor de rest waren er weinig verrassingen. Wie de verkoopcijfers van het afgelopen jaar in de gaten hield, wist op voorhand dat Green Day, 50 Cent en andere Mariah Careys met de meeste prijzen aan de haal zouden gaan.

Herman De Bode, topman van de Belgische afdeling van het adviesbureau McKinsey, neemt ontslag. Veel keuze had De Bode niet. Nadat hij samen met andere Vlaamse toplui uit de economische wereld in een uitgebreid manifest pleitte voor de opsplitsing van de Belgische staatsstructuur, was zijn positie onhoudbaar geworden. Van een managing partner van McKinsey, dat naast veel Brusselse en Waalse bedrijven ook het Waalse Gewest van advies voorziet, had men misschien iets meer strategisch inzicht mogen verwachten.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content