De Nobelprijs voor economie gaat dit jaar naar de Amerikaan Thomas C. Schelling en de Israëliër Robert Aumann. De twee prominente professoren hebben zich onsterfelijk gemaakt met hun theorie over de zogenaamde ‘interactieve beslissing’, waarbij je keuzes afhangen van die van opponenten. Het moge duidelijk zijn dat de economie in een crisis verkeert…

De muzikale controversekeizer Marilyn Manson wil in navolging van zijn collega’s Britney Spears en Jennifer Lopez een eigen parfum lanceren. De zingende vogelverschrikker had oorspronkelijk een geurmengeling op basis van vleesmuisuitwerpselen en riooldampen in gedachten, maar heeft zich in het belang van de volksgezondheid laten overhalen tot een odeur à la Salvador Dalí.

Oud-president Milton Obote van Uganda is vorige week op 80-jarige leeftijd overleden. Obote gaat de geschiedenis in als voorganger én opvolger van de legendarische dictator Idi Amin. De linkse leider kwam in 1966 aan de macht na een staatsgreep en werd vervolgens zelf twee keer afgezet bij een staatsgreep, in ’71 (door Amin) en opnieuw in ’85 (door Tito Okello).

De Ierse schrijver John Banville heeft de prestigieuze Man Booker Prize voor het beste niet-Amerikaanse Engelstalige boek gewonnen. Prijsbeest The Sea handelt over een uitbollende kunsthistoricus die na de dood van zijn vrouw terugkeert naar de stad waar hij enkele flinke jeugdtrauma’s verzamelde. Een mens wordt er niet vrolijk van, maar volgens de jury is het toch genieten geblazen.

Didier Mbenga, de enige Belg in de Amerikaanse NBA-basketbalcompetitie, springt 3,5 meter hoog en overtreft daarmee al zijn ploegmaats bij de Dallas Mave-ricks. Zijn coach overweegt een basisplaats voor onze landgenoot, op voorwaarde dat hij leert ‘waar op het terrein hij moet zijn en waar hij niet moet zijn’.

Prins Fabrizio Ruffo di Calabria, de oudere broer van onze eigen koningin Paola, is vorige week op 82-jarige leeftijd overleden. Dat maakt dat Paola nog slechts één broer overhoudt, de 75-jarige Antonello. Het Italiaans vorstelijk gezin telde ooit zeven kinderen. Paola is de jongste.

Theo (83) en Karl (85) Albrecht, de oprichters van de supermarktketen Aldi, zijn de rijksten aller Duitsers. De hoogbejaarde broers beschikken volgens het zakenblad Manager Magazin over een vermogen van meer dan vijftien miljard euro.

De 37-jarige acteur Daniel Craig volgt Pierce Brosnan op als James Bond in de 007-filmreeks. Een verrassende keuze in drievoud: de relatief onbekende Brit haalt het van supersterren Jude Law, Colin Farrell en Ewan McGregor, hij wordt de eerste blonde Bond én heeft zijn contract naar verluidt te danken aan de manier waarop hij een martini ( shaken, not stirred) in de hand houdt.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content