Gewezen WorldCom-directeur Bernard Ebbers is met 25 jaar opsluiting beloond voor zijn Amerikaans record boekhoudfraude. Van 2000 tot 2002 vervalste hij de winsten en verliezen van zijn telecombedrijf voor een bedrag van 11 miljard dollar. Dat gesjoemel leidde tot het grootste faillissement ooit in de VS. Als erkenning voor dat unicum krijgt Ebbers vijf jaar strafvermindering.

Sportcoach Stefaan Obreno zal in opdracht van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Spirit) proberen om op internationale sporttoernooien de Belgische driekleur in de lucht te krijgen. De West-Vlaming ontfermt zich over de nationale zwemploeg, tien collega-coaches krijgen binnenkort de overige sporten toegewezen. Obreno hielp Fred Deburghgraeve aan olympisch goud, loodste Brigitte Becue naar een Europese titel en haalde op de Spelen van Sydney acht medailles met de Nederlandse zwemmers.

J. K. Rowling, de Bill Gates van de auteurswereld, is erin geslaagd om in 24 uur tijd bijna 40 miljoen euro in haar spaarvarken te stoppen. Eén dag na publicatie had haar nieuwe boek Harry Potter And The Half-Blood Prince namelijk al negen miljoen kopers gevonden. Sindsdien is haar varken nog zo’n 80 miljoen euro dikker geworden.

De Nederlandse successchrijver Arnon Grunberg start een uitgeverij, genoemd naar moordenaar Norman Bates uit de Hitchcock-klassieker Psycho, om te strijden tegen de commercialisering van de literatuur. Jong talent heeft hij daarbij niet nodig: Grunberg is enkel geïnteresseerd in dode schrijvers ‘en misschien af en toe een halfdode’.

De gezondheidsrisico’s van teleportatie zijn nog niet onderzocht, maar het bedienen van de machine wordt alvast sterk afgeraden: acteur James Doohan, oftewel Scotty uit Star Trek, is overleden aan een longontsteking die zich niet kon verzoenen met Doohans ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer en suikerziekte. Beam me up, Frank, David of Dennis: dat wordt wennen.

Burgemeester Shintaro Ishihara van Tokio wordt door leraren Frans uit Japan aangeklaagd voor discriminatie van de Franse taal en de daaruit voortvloeiende financiële schade voor het taalonderwijs. Aanleiding is een uitspraak van Ishihara over de ’tekortkoming’ van het Frans als wereldtaal: volgens hem spreken alleen zwakzinnigen het getal 98 uit als 4-20-10-8.

Goede tijd, slechte timing: doordat elke wielerfan vorige week met zijn caravan of hoofd in de Tour zat, is het nieuwe werelduurrecord van Ondrej Sosenka onopgemerkt gebleven. Na een uur ronddraaien op de piste van Moskou had de Tsjech 49,7 kilometer afgelegd, 259 meter meer dan Chris Boardman bij zijn recordrit in 2000. Boardman haalde ooit 56,3 kilometer, maar zat toen op een speciale tweewieler die vandaag niet meer toegelaten is.

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content