De Gentse burgemeester Frank Beke (SP.A) neemt na de gemeenteraadsverkiezingen van eind volgend jaar afscheid van de politiek. Zijn hart zegt hem door te gaan, maar volgens zijn cardioloog is dat hart niet te vertrouwen. Beke heeft daarom besloten om naar zijn verstand te luisteren.

Freya Van den Bossche (SP.A) heeft als eerste Belgische minister in functie een kindje op de wereld gezet. De primeur heeft zich vorige week voltrokken in het Universitair Ziekenhuis van Gent en draagt de naam Billie.

Bill Gates schenkt 370 miljoen euro aan 43 medische onderzoeksprojecten die een bijdrage kunnen leveren aan de wereldgezondheid. De Microsoft-topman is naar eigen zeggen verbolgen over de onverschilligheid van het Westen ten aanzien van de armoede en de ellende in de derde wereld. We hebben de keuze: meer geld voor ontwikkelingshulp of meer betalen voor Windows.

Knack-cartoonist GAL is uitgeroepen tot ereburger van Schaarbeek. De zelfverklaarde ‘journalist met de tekenpen’ woont al 35 jaar in de Brusselse gemeente. Volgens schepen van Nederlandse Cultuur Luc Denys (Ecolo) is dat iets om trots op te zijn.

De Brusselse kunstenaar Willem Pauwels, beter bekend als Wilchar, is vorige week op 95-jarige leeftijd overleden aan een hersenbloeding. In de jaren ’30 maakte de schilder-schrijver-ontwerper naam met affiches voor de socialistische en communistische partij, in 1940 trad hij toe tot de artiestengroep Contact, na zijn opsluiting in het kamp van Breendonk tijdens de Tweede Wereldoorlog schilderde hij 32 gouaches over de oorlogsgruwel.

Gewezen WorldCom-topman Bernard Ebbers (63) moet 85 jaar in de cel doorbrengen voor boekhoudfraude bij de telecomreus. Tenminste, als de openbare aanklagers hun zin krijgen. De Amerikaan zou elf miljard dollar hebben verduisterd, wat in 2002 leidde tot het grootste faillissement ooit in de VS. Ebbers is voor negen aanklachten veroordeeld, maar houdt zijn onschuld staande.

De Vlaamse missiezuster Jeanne Devos, die sinds 1965 in India strijd voert tegen kinderarbeid, prostitutie en de uitbuiting van huispersoneel, is genomineerd voor de Nobelpijs voor de vrede. Als ze wint, moet ze de prijs delen met 999 andere vrouwen die via lokale initiatieven vrede en rechtvaardigheid in de wereld brengen.

Nu Michael Jackson is vrijgesproken van kindermisbruik, acht een 66-jarige vrouw uit de buurt van zijn woonplaats Neverland het moment rijp om de zanger aan te klagen voor nalatigheid en onvoorzichtigheid bij het uitlaten van zijn hond. De vrouw werd in april door het beest gebeten en ondervindt daar grote emotionele en lichamelijke schade van.

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content