Kardinaal Jaime Sin van het Filipijnse Manilla, een van de gezaghebbendste katholieke kerkleiders in Azië, is vorige week op 76-jarige leeftijd overleden. Zijn moreel gezag strekte tot ver buiten de kerkmuren: hij speelde een hoofdrol in het verzet tegen dictator Ferdinand Marcos en president Joseph Estrada, die respectievelijk in 1986 en 2001 opstapten. Twee jaar geleden verijdelde Sin zowat eigenhandig een staatsgreep.

De Japanner Kozo Haraguchi verpulverde het zes jaar oude wereldrecord op de 100 meter sprint voor atleten tussen 95 en 99 jaar: met zijn 22.04 seconden haalt hij bijna twee seconden af van de vorige recordtijd. De 95-jarige hardloper schrijft zijn historische prestatie toe aan het feit dat hij onderweg niet gevallen is. Om de spieren soepel te houden, start hij al met de voorbereidingen op een wereldrecordpoging op de 100 meter voor + 100-jarigen.

Medicijnenmeester Paul Janssen is door de lezers van Trends en Tendances verkozen tot economische trendsetter van België. De oprichter en bezieler van het wereldvermaarde Janssen Pharmaceutica, die in 2003 overleed, laat Ernest Solvay en Lieven Gevaert achter zich. Zijn bedrijf maakt tegenwoordig deel uit van het Amerikaanse Johnson & Johnson.

Aangezien de wereldtournees van U2 en de strijd tegen de armoede in de derde wereld geen volledige werkweek in beslag nemen, probeert Bono de gaatjes op te vullen met het schrijven van het scenario voor de film A version of Las Vegas, een komisch drama over een Ierse muzikant die emigreert naar Amerika en bij een showband in Las Vegas belandt.

Tom Cruise wil geen verdere stappen ondernemen tegen de grappenmakers die hem onlangs in Londen in het aangezicht troffen met een waterpistool. De waterstraal in kwestie bracht ernstige schade toe aan het humeur van de acteur, met als gevolg dat hij scheldwoorden uitte die een negatieve impact hebben op zijn marktwaarde. In het geval van Cruise tikt zoiets snel aan tot een miljoen dollar of meer, maar hij laat de daders gaan omdat een schadeclaim hem meer verlies dan profijt zou opleveren.

Club Brugge heeft zijn medewerking aan de Vlaams-Noors-Griekse soap van trainer Trond Sollied stopgezet. Dat betekent meteen het einde van Sollieds droommetamorfose tot Steven Spielberg: de Noor heeft zijn best gedaan om de suspense rond zijn mogelijke verhuizing van Brugge naar Griekenland geleidelijk aan op te bouwen, maar een van zijn hoofdrolspelers vindt het dus niet leuk meer. Het goede nieuws: Olympiakos Piraeus biedt hem meer dan een miljoen euro per jaar om weer als voetbalcoach aan de slag te gaan.

Cécile Muller, de drijvende kracht achter de Miss België-verkiezing, heeft haar populair vrouwencircus verkocht aan de organisatie achter Miss Waregem Koerse. De 75-jarige Muller blijft wel tot het einde van haar leven erevoorzitter.

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content