Pauselijk woordvoerder Joaquín Navarro-Valls neemt binnenkort afscheid van het Vaticaan. De 69-jarige Spanjaard keert terug naar zijn grote liefde: de journalistiek. Slecht nieuws voor Benedictus XVI, die zich onder de deskundige leiding van Navarro-Valls heeft geprofileerd als een heuse popster. De ervaren communicatiechef heeft voor die imagocampagne de prestigieuze Italiaanse St. Vincent Prize for Journalism gekregen.

Antwerps stadsdichter Ramsey Nasr heeft de Hugues C. Pernathprijs voor Poëzie gewonnen voor zijn bundel Onhandig bloesemend. De onderscheiding levert de uitgeweken Nederlander een som van 40.000 euro op. Als hij er met zijn schrijfsels in slaagt om poëzie uit het verdomhoekje van de literatuur te halen, verdient hij een miljoen.

Paris Hilton wil binnen twee jaar haar celebrity-bestaan vaarwel zeggen. De excentrieke jonge hotelerfgename vreest namelijk dat haar imago van dom blondje haar ambitie als zakenvrouw in de weg zal staan. ‘Ik ben niet dom’, onthult Paris in Newsweek, ‘ik doe alleen alsof. Ik heb van mezelf een merk gemaakt.’ Wat leek op puberale aanstellerij, was in feite revolutionaire marketing. Haar inkomsten bewijzen haar gelijk.

Heroïek heeft ook nadelen: de 37-jarige Italiaanse profwielrenner Alessio Galletti is vorige week in volle klim bezweken tijdens de finale van de Spaanse Subida al Naranco. De gewezen knecht van Mario Cipollini stierf op weg naar het ziekenhuis. Gestreden tot het einde, zou je als wielerfan kunnen filosoferen, maar daar hebben zijn zwangere echtgenote en zijn zoon niets aan.

De 21-jarige Oranje-aanvaller Robin van Persie zit in de cel op verdenking van verkrachting. De feiten zouden zich hebben voorgedaan tijdens een nachtje stappen in Rotterdam. Een veroordeling zou zeker het einde betekenen van zijn carrière bij het Nederlandse nationale elftal. De jonge spits van Arsenal heeft één geluk: hij voetbalt in de Engelse Premier League, waar men niet meer opkijkt van een seksschandaal meer of minder.

De Turkse hardloopster Sureyya Ayhan heeft van de atletiekbond in haar land een schorsing van twee jaar gekregen voor dopinggebruik. De huidige Europese kampioene op de 1500 meter liet tijdens de Olympische Spelen van vorig jaar een dopingcontrole schieten.

Portugees oud-minister en gewezen verzetsleider Alvaro Cunhal heeft op 91-jarige leeftijd het gevecht voor zijn leven verloren. Als leider van de Communistische Partij speelde Cunhal een cruciale rol in de val van de dictatuur in zijn land in 1974. Hij greep later net naast het premierschap.

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content