De Albanees Ismaïl Kadaré heeft de eerste Man Booker International Prize gewonnen. De grensoverschrijdende versie van de prestigieuze Amerikaanse literatuuronderscheiding levert de 69-jarige schrijver van Koude Bloemen in Maart en Een Breuk in April ruim 87.000 euro op. Zijn ‘universele schrijfstijl’ overklast volgens de jury zelfs grootmeesters als Günter Grass en Philip Roth.

Neil Armstrong, de eerste man die ooit voet zette op de maan, bereidt een very small step for mankind voor: hij dreigt met een rechtszaak tegen zijn kapper omdat die enkele lokken van hem heeft verkocht aan de vermaarde haarverzamelaar John Reznikoff. Die bezit een collectie met hoofdgroeisel van onder anderen Abraham Lincoln, Napoleon en Albert Einstein.

De Canadese schoonheid Natalie Glebova is uitgeroepen tot Miss Universe. Ze had – echt waar – niet verwacht dat ze ging winnen en hoopt vooral dat haar titel een springplank wordt naar zelfkennis. Die kennis zoekt ze ook in haar studies IT-management en marketing, maar voorlopig blijkbaar zonder succes.

Voetbalcoach Eric Gerets ruilt het Duitse Wolfsburg in voor het Turkse Galatasaray. De Limburgse ex-Rode Duivel, die eerder succes boekte met PSV en Kaiserslautern, had laten verstaan nog één buitenlandse club tot kampioen te willen kronen alvorens terug te keren naar eigen land. Dat komt goed uit, want Galatasaray vist al enkele seizoenen naast de landstitel en is dat stilaan beu.

Basketspeler Yves Dupont, de 2m10 grote vaandeldrager van landskampioen Bree, is verkozen tot Speler van het Jaar in België. Zoals gewenst in zijn sport, steekt Dupont (204 punten) met kop en schouders uit boven Charleroi-forward Kris Sergeant (91 punten).

Sylvester Stallone bindt op geheel eigen manier de strijd aan tegen de vergrijzing van de westerse maatschappij: op zijn 58e kruipt de Amerikaanse actieheld opnieuw in de huid van Rambo, zeventien jaar na zijn afscheid aan de gespierde oorlogsveteraan. Als hij er met zijn vertolking in slaagt om het heilige vuur bij 50-plussers te doen heropflakkeren, wil Stallone zich zelfs wagen aan Rambo 5.

Lut Dossche, een 40-jarige lerares van de vrije basisschool De Mokker in het West-Vlaamse Koekelare, is door haar leerlingen, collega’s en ouders verkozen tot Vlaamse leerkracht van het jaar. Haar belangrijkste troef: elke ochtend haalt ze zestien leerlingen persoonlijk af aan hun voordeur en elke avond rijdt ze diezelfde bende weer naar huis, een rit van alles samen 70 kilometer. Op zaterdagvoormiddag geeft ze bovendien inhaallessen aan zieke kinderen.

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content