n De Zwitserse tennisser Roger Federer en de Britse atlete Kelly Holmes werden in Lissabon verkozen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar. Dat gebeurde op de Laureus Awards 2005, de oscars van de sport zeg maar.

n De Amerikaanse popster Kylie Minogue heeft borstkanker. Minogue zei onmiddellijk haar Australische tour op. De kanker werd vastgesteld in een zeer vroeg stadium. La Minogue werd meteen geopereerd en moet nu een chemokuur ondergaan.

n Ivo Van Hove, artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam, krijgt in New York vier Obie Awards voor de theatervoorstelling Hedda Gabler. De jury bleek vooral te spreken over zijn regie, scenografie, en de mannelijke en vrouwelijke hoofdrollen van het stuk. De Obie Awards bekronen theaterstukken in het ‘off-Broadway circuit’ en zijn de tegenhangers van de Tony Awards.

n De naturalisatie van de Nederlandse prinses Maxima is niet wettelijk verlopen. Dat beweren de makers van het TROS-programma Twee vandaag. De naturalisatie duurde amper acht dagen, terwijl het hele proces normaal maanden in beslag neemt. Bovendien moest het verzoek tot naturalisatie niet bij de koningin, maar bij de burgemeester van Maxima’s woonplaats worden ingediend.

n Chokri Ben Chikha wint de Louis Paul Boon-prijs. De man is danser, acteur en theatermaker en heeft Tunesische roots. De jury vond Ben Chikha ‘een geëngageerd kunstenaar’ en zijn werk ‘een signaal in deze tijd van verrechtsing.’

n De Belgische componist Salvatore Acquaviva beschuldigt Madonna van plagiaat. Haar wereldbekende hit ‘Frozen’ zou vier maten bevatten van ‘Ma vie fout le camps’. De muziekuitgever van Acquaviva, MP Music, spant een kort geding aan tegen de platenlabels Sony, Warner, en EMI.

n De Amerikaanse acteur Ben Affleck zal binnenkort te zien zijn in een Belgisch tv-spotje. Hij doet een vrouw flauwvallen om Belgische soja te promoten. De makers willen ‘gezonde, actieve vrouwen bereiken. En bij hen scoor je met een sexy acteur.’

n De roman ‘Slaap!’ van de Vlaamse auteur Annelies Verbeke is bekroond met het Gouden Ezelsoor. De Grafische Cultuurstichting kent de prijs elk jaar toe aan het bestverkochte literaire debuut.

n Alweer geen Eurosongfestival voor de Belgen. De Franstalige Belg Nuno Resende werd in Kiev uitgeschakeld in de halve finales met zijn vehikel ‘Le Grand Soir’.

n Psychologe Karla Bosschaerts en journaliste Sophie Allegaert winnen het reis- en raceprogramma ‘Peking Express: De Himalayaroute’ op VT4. Het duo kwam na een tocht van duizenden kilometers amper acht minuten eerder aan op het eindpunt dan hun tegenstrevers Krieke en Nathalie.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content