Hoofdaanvaller Ivan Contreras van volleybalclub Knack Roeselare is uitgeroepen tot Speler van het jaar in de Belgische competitie. Mede onder impuls van de 31-jarige Mexicaan haalde Roeselare dit seizoen de beker én de landstitel binnen, ten koste van respectievelijk Lennik en het immer gevreesde Maaseik.

De Malinees Ousmane Sy (56), zowat de meest gerenommeerde institutionele expert van Afrika, wint de tweejaarlijkse Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkelingshulp. De gewezen minister van Territoriale Administratie en coördinator van het VN-ontwikkelingsprogramma in zijn land dankt die onderscheiding en de bijbehorende 150.000 euro aan zijn ‘krachtige visie en moedige ideeën’ over bestuurlijke hervormingen in Afrika.

Gewezen Amerikaans vice-president Al Gore heeft een lifetime achievement award gekregen van de Academy of Digital Arts and Sciences voor zijn ‘centrale rol’ in de ontwikkeling van het internet. Eindelijk weten we wat Gore onder Bill Clinton heeft uitgespookt: een modem en browser installeren bij prominente Academy-leden als David Bowie, Simpsons-bedenker Matt Groening en Tetris-uitvinder Alexy Pajitnov.

Wielerlegende Theo Middelkamp, die in 1947 geschiedenis schreef door als allereerste Nederlander wereldkampioen te worden, is vorige week in de koershemel aangekomen. Hij is 91 geworden. Zijn eerste gloriemoment dateert van ’36, toen hij een rit in de Tour won, wat geen enkele landgenoot hem ooit had voorgedaan.

Fréderic Fonteyne mag zich een jaar lang de beste filmregisseur van België noemen. Volgens de jury van de Joseph Plateau-prijzen etaleert de 36-jarige Brusselaar in La Femme de Gilles zijn kunsten als geen ander. Sinds Max & Bobo en Une Liaison Pornographique, zijn vorige worpen, wordt Fonteyne een grote toekomst toegedicht. De prijs voor de beste film moet hij echter laten aan Steve + Sky van Felix Van Groeningen.

David Beckham verlengt zijn wereldtitel poenpakken in de categorie voetbal: de spelmaker van Real Madrid scoort een jaarinkomen van 25 miljoen euro. Ook de andere podiumplaatsen zijn voor Real-spelers: Ronaldo verdient 19,6 miljoen, Zinedine Zidane 13 miljoen. Van hun club krijgen ze hetzelfde salaris (6,6 miljoen), maar Beckham maakt het verschil dankzij sponsordeals met onder andere Gillette, Vodafone, Adidas en Pepsi.

Tien jaar geleden veroverde Jennifer Lopez Hollywood, daarna bestormde ze de hitparades, onlangs vond ze de man van haar leven en sinds kort geniet ze zelfs van de was en de strijk. Om te vermijden dat haar leven een saaie boel wordt, wil Lopez de eerste vrouwelijke VS-president worden. Haar eerste beleidsdaad: een restyling van het Witte Huis. Een politieke ommezwaai? Daar heeft ze nog niet over nagedacht. Eerst nieuw behang!

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content