Legendarisch BRT-orkestleider en BV avant la lettre Francis Bay is begin vorige week op 90-jarige leeftijd overleden. Tijdens zijn bijna 50 jaar durende carrière verzorgde hij de muziek bij populaire Vlaamse tv-programma’s als Canzonissima en de Gouden Zwaluw, was hij trombonist bij The Ramblers, begeleidde hij het huwelijk van koning Boudewijn en voorzag hij de Amerikaanse tv-reeks Lassie van smaakvol geluid.

Robert Hoyzer, de scheidsrechter die onlangs het Duitse voetbal op zijn kop zette door toe te geven dat hij tegen betaling wedstrijden heeft gemanipuleerd, mag nooit meer zijn fluitje in de mond nemen wanneer hij zich in de buurt begeeft van erkende ballentrappers. De Duitse voetbalbond legt hem een levenslange schorsing op voor zijn wangedrag op het veld.

Jean-Claude Daoust, de keizer van de Belgische interimsector, heeft schuimrubberkoning Luc Vansteenkiste vervangen als voorzitter van de werkgeversorganisatie VBO. De 56-jarige jurist wil de komende drie jaar bewerkstelligen dat bedrijven in ons land concurrentiëler en flexibeler worden. Zou dat betekenen dat we meer centen krijgen voor goed werk en dat we ook op weekdagen vrijaf mogen nemen?

De Duitse lijkenkunstenaar Gunther von Hagens, wereldberoemd geworden dankzij zijn Körperwelten-tentoonstelling, moet 108.000 euro van zijn zoutzuurverdiende centen aan het gerecht afstaan wegens ongeoorloofd gebruik van de academische titel ‘professor’. Alleen in China mag von Hagens zichzelf zo noemen.

Bergen-trainer Jos Daerden is door clubvoorzitter Domenico Leone de deur uit gezet. De Limburger sleurde het team de voorbije maanden wel uit de degradatiezone, maar volgens Leone schoot hij tekort als leidersfiguur. Het contrast met slavendrijver Sergio Brio, die eerder dit seizoen mocht inpakken, was wellicht te groot. Leone wacht de uitkomst van Brussel-Halle-Vilvoorde af om een toppoliticus binnen te halen.

De Waalse zakenmagnaat Albert Frère mag zich voortaan laten aanspreken als Grootofficier in de Orde van Leopold. Totnogtoe sleet de 78-jarige poenmaker, die zowel in staal en energie als in verzekeringen en media uitblinkt, zijn broek als baron. Zijn mooiste titel: een vermogen van meer dan een miljard dollar maakt Frère de rijkste aller Belgen.

De Paraguayaanse schrijver en dichter Augusto Roa Bastos is vorige week overleden aan complicaties na een operatie aan het hoofd. Hij was in het ziekenhuis beland na een val thuis. Een tragisch einde voor de 88-jarige auteur van Yo el Supremo, waarmee hij zich in 1974 opwierp als een van de absolute grootmeesters van de Latijns-Amerikaanse literatuur.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content