Triatlon- en duatlonbondscoach Jul Clonen is door Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Spirit) aangesteld als topsportexpert. Hij wordt de rechterhand van manager Ivo Van Aken. De 41-jarige Clonen, die won van 45 tegenkandidaten, wil naar eigen zeggen werk maken van een topsportbeleid. Dat treft.

De Limburgse reisagent Willy-Paul Carlier wint als eerste Europeaan ooit de Internationale Vredesprijs. De zaakvoerder van De Blauwe Vogel dankt die prestigieuze onderscheiding aan zijn inspanningen om het toerisme in de tsunamilanden in Azië te promoten. ‘De grote touroperators hebben alleen oog voor winstbejag’, aldus de kleine goedhartige vakantieman.

Geen idee of Chelsea-coach José Mourinho de beste voetbaltrainer ter wereld is, maar de cleverste is hij zeker. Hij liep onlangs een UEFA-schorsing op omdat hij scheidsrechter Anders Frisk had beschimpt, kreeg het aan de stok met zijn eigen bazen omdat die hem niet steunden, dreigde op te stappen… En het resultaat? Een fikse loonsverhoging, van 7 naar 9,7 miljoen euro per jaar! Geniaal, inderdaad.

De wederhelft van Brits soultalent Joss Stone, de Amerikaan Beau Dozier, riskeert een celstraf omdat hij met zijn lief samenwoont. Stone is nog maar zeventien en mag volgens de Californische wet pas vanaf volgend jaar bed en vaatwas delen met Dozier. Het valt niet mee om minderjarig te zijn: Stone kreeg onlangs ruzie met haar ouders omdat die weigeren om haar vermogen vrij te geven. Ze verdiende de voorbije twee jaar 7,3 miljoen euro.

Paul Hunter, het nummer vier van de snookerwereldranglijst, heeft darmkanker. Omdat de 26-jarige man uit Yorkshire niet in opgeven gelooft, neemt hij tijdens zijn medische behandeling gewoon deel aan het WK in Sheffield. Zijn afscheid zou volgens zijn collega’s een zware klap betekenen: Hunter is niet alleen een van de beste, maar vooral de enige sexy ballenpotter in de wereld. De ‘Beckham van het laken’ heeft snooker ook bij vrouwen populair gemaakt.

Oud-minister van Economie Fernand Herman (CDH) is vorige week op 73-jarige leeftijd overleden. Van 1975 tot ’77 maakte de christen-democraat deel uit van de regering van Leo Tindemans, van ’79 tot ’99 zat hij in het Europees parlement.

Een slepende ziekte heeft Belgische basketlegende Jef Eygel verslagen. De Antwerpenaar is 73 geworden. Eygel hielp zijn club Racing Mechelen aan zeven opeenvolgende landstitels en verzamelde een recordaantal van 133 selecties voor de nationale ploeg.

De Amerikaanse schrijfster Marilynne Robinson heeft de Pulitzerprijs voor fictie gewonnen voor haar roman Gilead, waarin een terminaal zieke dominee zijn herinneringen op papier zet voor zijn zoontje. Robinson deed meer dan 20 jaar over het boek.

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content